Najnovije

HAMAS DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Ovo će promeniti mnogo toga na Bliskom istoku?!

Šef političkog krila Hamasa, Ismail Hanija, navodno je rekao da je njegova organizacija prihvatila stav sirijske vlade o sirijskoj opoziciji i njihovim naoružanim grupama.

Pripadnici Hamasa (Foto: Jutjub)

Hanija je rekao da njegova organizacija ima dobre veze sa sirijskom vladom, uprkos njihovom razlazu 2012. kada je tadašnji vođa Kaled Mešal napustio Damask i okrenuo se Kataru. Hanija je rekao da njegova organizacija održava politiku "Osovine otpora", koja se odnosi na glavnu političku okosnicu Irana, Hezbolaha i Sirije.

- Sirija, njen narod i njen režim uvek su stajali uz palestinski narod i otpor - rekao je Hanija.

- Sve što smo hteli bilo je da se distanciramo od unutrašnjih problema koji su se desili u Siriji. Nadamo se da će se bezbednost, stabilnost i građanski mir vratiti u Siriju i obnoviti njenu regionalnu ulogu. 

Hamas je ranije održavao bliske veze sa Damaskom, ali njihovo povlačenje iz Sirije 2012. godine stvorilo je raskol između njih i vlade. Sirija je godinama osiguravala Hamasu objekte za obuku i baze; međutim, nakon izbijanja sirijskog rata, Mešal je stao na stranu Katara, koji se protivio sirijskoj vladi.

Uprkos prethodnom raskolu sa Hamasom, Sirija je nastavila da održava bliske veze sa mnogim palestinskim grupama, uključujući palestinski Islamski džihad (PIDŽ), PFLP, Fatah al-Intifada, DFLP i PFLP-GC.

Počinje novi Hladni rat. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA