Najnovije

ŠTA SE DESILO U EVROPI: Velike društvene promene

Osnovnu promenu u evropskim državama, izbori za Evropski parlament doneli su tokom kampanje — građani su se uključili u politički proces, a svoj aktivizam pokazali su izlaskom na glasanje.

Evropski parlament (Foto: jutjub)

Profesor na univerzitetu u Portsmutu Volfram Kajzer, koji u Beogradu boravi na poziv Instituta za evropske studije, važi za vodećeg stručnjaka za istoriju evropskih hrišćansko-demokratskih partija. U Beogradu i Novom Sadu održao je dva predavanja na tu temu.

 

Kada govori o društvenim promenama koje su zahvatile Evropu i izborima za Evropski parlament, profesor Kajzer tvrdi da sami rezultati evropskih izbora ne govore mnogo o glavnim promenama kojih su se neki pribojavali, a drugi im se nadali.

“Radikalna desnica ostvarila je značajan uspeh u pojedinim državama, kao što je Italija, ali je isto tako izgubila značajnu podršku na severu Evrope. Istovremeno, neke druge partije, kao što su zeleni i liberali prošli su dobro. Zeleni, liberali, narodnjaci i socijaldemokrate zajedno su izgubili samo petnaestak mesta u EP” – kaže Kajzer.

Promena u evropskim društvima, prema njegovim rečima, ipak ima različite uzroke, u zavisnosti od regiona.

“Mislim da su posledice ekonomske i finansijske krize u mediteranskim državama još jake, posebno ih osećaju mladi koji nemaju izgleda da pronađu razumno plaćen posao — u tom smislu oni nemaju osiguranu budućnost. Istovremeno, u severnoevropskim državama nezaposlenost je niska, mladi imaju perspektivu i one su okrenute zabrinutosti ka globalnom zagrevanju i klimatskim promenama i brinu ih reakcije EU prema tom problemu. U istočnoevropskim članicama EU imate zabrinutost prema nacionalnom identitetu i kulturi i kako ih zaštititi od uticaja povezanih sa globalizacijom i EU, a postoji i strah od migracija” – smatra Kajzer.

Ko je naredio akcije protiv Srba na Kosovu, saznajte OVDE.

Izvor: sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA