Najnovije

ZAPAD JE NAREDIO AKCIJU NA SEVERU KOSOVA! Iza svega stoji najveći kriminalac na Balkanu

Šta se dešava na Kosovu? zapitao se na Tviteru Agon Maljići, kosovski novinar i istraživač koji se bavi pitanjima Balkana, a onda probao da poveže događaje koji su se, naizgled nepovezano, desili u poslednje vreme.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Zaključci koje je izveo vrlo su zanimljvi i zaista na prvi pogled deluje kao da mogu biti u vezi.

- Prošle nedelje kosovska policija uhapsila je Ismeta Osmanija Karija, za kojeg se veruje da je jedan od najjačih šefova organizovanog kriminala na Balkanu. NJega pominje i OCCRP-a  (Organized Crime and Corruption Reporting Project) vezano za ilegalne aktivnosti u Pragu napisao je Maljići, te nastavio:

- Usledilo je mnoštvo izveštaja i "curenja" video-snimaka koji su ukazivali na Karijeve veze s političkom elitom i njegovim međunarodnim partnerima. U njegovoj ekipi nalazi se i čovek sa misterioznim vezama u Mađarskoj, za kojeg se pretpostavlja da je koristio svoj položaj kako bi, u zamenu za novac, obezbeđivao ljudima sa Kosova i migrantima mađarske vize.

Maljići navodi da je Kari u svojoj kriminalnoj ekipi imao još internacionalnih ljudi koji su poslovali sa ruskim tajkunima koji se nalaze pod sankcijama SAD. Jedan od njih je i čovek koji posluje u Španiji.

- Međutim, ključna stvar je - navodi Maljići - da je Karijeva grupa bila usredsređena na sumnjive poslovne kontakte sa srpskim kriminalnim grupama na Severu Kosova. Prema OCCRP-u, veruje se da tu mrežu uglavnom vode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić - piše Maljići i ide još dublje u ovu temu:

- NJihova veza postala je uočljiva nakon što je Priština uvela Srbiji takse od 100 odsto. Uprkos tome, roba je ilegalnim kanalima nastavila da neometano teče preko severa Kosova i tako stiže na jug. Neko je dobro zarađivao od ovih kombinacija.

Maljići zatim objašnjava da su hapšenje Karija prošle nedelje u Prištini i akcija policije na severu u međusobnoj vezi, odnosno deo iste priče. On tvrdi da se to treba smatrati pokušajem vlasti da se preseče moćna internacionalna kriminalna mreža koja je, po njemu, zašla duboko u strukture prištinske vlasti i pravosuđa.

- Pitanje je - piše Maljići - zašto se ovo dešava baš sada. Odgovor je: zato što ova mreža ima moć nad budućnošću predstojećeg dijaloga, a njen interes je očuvanja statusa kvo. zato mislim da su zapadni partneri bili zainteresovani da se ovaj problem reši. Ova akcija takođe omogućava Kosovu da u skorijoj budućnosti potvrdi svoj uticaj na severu zemlje - piše Maljići i kaže da se zbog svega ovoga Kosovo nalazi u veoma neugodnoj situaciji:

- Ali sada smo na veoma opasnoj teritoriji u smislu bezbednosne situacije. Znamo šta se dešava kada su ugrožene kriminalne strukture na Balkanu. Etničke tenzije će biti podignute. Ako dijalog i dalje ne bude vodio nigde, ne vidim kako je moguće izbeći žrtve u narednim akcijama.

Vašington objavio pakleni plan za uništenje Rusije i Putina na 376 strana! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA