Najnovije

PROTEST "1 OD 5 MILIONA": Lečić: Pojavljivaćemo se kao komandosi, kao nindže, onda kada to bude potrebno!(VIDEO)

Okupljanje učesnika u okviru protesta „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“ počelo je kod Terazijske česme. Obratio im se glumac Branislav Lečić koji je rekao da više nema alibija za poniženje i ukidanje slobode u Srbiji i srpskoj demokratiji.

Lečić na protestu (Foto: Fejsbuk/printskrin)

Lečić je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu.

Poručio je i da protesti neće biti po principu "sjaše Kurta da uzjaše Murta", i da će u tom slučaju ponovo biti na ulici, jer nikome više neće biti dozvoljeno da građanima ukine slobodu. "Šesti oktobar desiće se", kazao je Lečić i dodao “Pojavljivaćemo se kao komandosi, kao nindže, onda kada to bude potrebno!”

- Mi ovde smo slobodni građani i hoćemo da volimo svoju vlast zato što nam čini dobro i razvija potencijale. Ako tako ne bude bilo, opet ćemo biti na ulici. Pobedićemo dostojanstveno, bez nasilja, uspravne kičme, koračajući dan po dan, subotu po subotu, mesec po mesec. Sa nama mora da se razgovara, ne možete nas ponižavati. Mi ćemo svi zajedno snagom solidarnosti ujediniti svoj um i zajedno ugledati svetlost dana, - rekao je Lečić, nakon čijeg je govora krenula šetnja.

Najavljeno je da će okupljeni šetnjom proći od Terazija kroz Ulicu kralja Milana, zatim kroz Kneza Miloša ka krajnjoj destinaciji – Pionirskom parku gde će se proglasiti Slobodna zona, najavili su organizatori.

Kako su počeli protesti

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Upad u RTS

16. marta, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen. Takođe, ove nedelje je došlo do kratkotrajne blokade Skupštine grada predvođene Obradovićem, kada je u nekoliko navrata došlo i do verbalnog okršaja sa ženama iz Skupštine grada koje su blokirale ulaz u ovu instituciju.

Pročitajte OVDE ko kaže “Ne nasedajte, protesti ispred šiptarskih pekara su podvala režima Aleksandra Vučića".

Izvor: Blic/N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA