Najnovije

HAFTAR POZVAO VOJSKU DA NASTAVE ŽESTOKU BORBU TOKOM RAMAZANA! Nema milosti prema militantima, snagama GNA i slugama Zapada! (FOTO/VIDEO)

6. maja, feldmaršal Halifa Haftar pozvao je libijsku nacionalnu armiju (LNA) da se snažnije bori tokom mjeseca Ramazana. NJegovu izjavu objavio je glasnogovornik LNA Maj.Gen. Ahmed Almismari u videu objavljenom na Facebook-u, sa engleskim dubom.

LNA u napadu na Tripoli (Foto: Jutjub)

- Oficiri i vojnici u našim oružanim snagama i pomoćnim snagama, pozdravljam vas u ovim slavnim danima i pozivam vas da vašom snagom i odlučnošću naučite neprijatelja sve boljoj i boljoj lekciji od prethodnih, kao što ste oduvek znali da radite, dok ga ne isteramo iz naše voljene zemlje - rekao je Haftar preko radia.

Kasnije se obratila i misija UN u Libiji:

- Misija Ujedinjenih nacija za podršku Libiji (UNSMIL) čestita svim Libijcima na dolasku svetog meseca Ramazana. UNSMIL poziva na produženo jednonedeljno humanitarno primirje koje počinje u četiri sata ujutro prvog Ramazana, 6. maja, u skladu sa duhom ovog meseca, kao i Konvencijom o ljudskim pravima, tokom koje sve strane obećavaju da će obustaviti sve oblike vojnih operacija, uključujući izviđanje, granatiranje, snajperske operacije i mobilizaciju snaga.

UNSMIL poziva sve strane da dozvole isporuku humanitarne pomoći onima kojima je to potrebno i da osiguraju slobodu kretanja civila tokom ovog primirja. Misija ohrabruje sve strane da koriste primirje za razmenu zatvorenika i tela poginulih i izražava spremnost da pruži neophodnu podršku u tom pogledu.

Izjava je objavljena 5. maja, samo nekoliko sati pre Haftarovog poziva za pojačavanje ofanzive. U povečerju, 5. maja, činilo se da na frontovima postoji neka vrsta zatišja i mira. U Jarmuku je objavljena fotografija koja oslikava takvu situaciju. Uprkos tome, nastavljeni su sukobi na pravcu Vadi Rabije - Ajn Zarag.

Vazduhoplovne snage Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) ciljale su ciljeve u Sadi Sajehu južno od Tripolija, ubivši dvoje dece.
U toku je i žestoka razmena vatre raznim teškim i srednjim oružjem između LNA i GNA na osovini Tvajša, kod Međunarodnog aerodroma Tripoli, Ajn Zare i Zabarneh.

Premijer GNA Fajez al-Saradž boravi u Rimu u poseti premijeru Italije Đuzepeu Konteu kako bi razgovarali o situaciji u Libiji. Prema Konteu, Haftarov napad na Tripoli probudio je terorizam, umesto da se bori protiv njega.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 392 osobe poginule su u sukobima, a 1936 je ranjeno od 2. maja.

Haftarova vojska uništila štab Vlade Nacionalnog sporazuma. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA