Najnovije

PENTAGON PRIZNAO: Američke sankcije povećale kineske investicije u Rusiji!

Ruska ekonomija uživa povećane kineske investicije jer su sankcije Zapada potisnule Peking bliže Moskvi, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva odbrane.

Kina, Tramp (Foto: Jutjub/Pravda)

Uprkos dokumentu od 136 stranica posvećenom kineskim oružanim snagama i zabrinutosti Vašingtona zbog sve većeg uticaja Pekinga, uključujući i njegovu ekonomsku snagu, američka vojska nije zaboravila pomenuti Rusiju, s kojom se Kina udružila da "ublaži američke taktičke pritiske". Moskva i Peking često čine zajednički front protiv američkih predloga u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer obe "daju prednost multipolarnom svetskom poretku".

"Nakon zapadnih sankcija protiv Rusije, Kina je povećala ulaganja u rusku ekonomiju", navodi se u izveštaju Pentagona.

U dokumentu se takođe pominje velika kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put", gde se navodi da zemlja može da koristi megaprojekat za stvaranje "vojnih prednosti". U izveštaju se takođe tvrdi da inicijativa ima za cilj da oblikuje interese drugih zemalja da se "usklade sa Kinom", kao i da se ućutkaju konfrontacije ili kritike protiv Kine.

Rusko-kineska saradnja je ubrzano rasla poslednjih godina. Prošle godine trgovinski promet između dve zemlje dostigao je rekordnih 108 milijardi dolara, pokazujući rast od oko 25 odsto, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u aprilu. On je takođe naglasio da je kinesko-ruska saradnja dostigla „istorijski visok nivo“ i da može da posluži kao primer drugima.


Pročitajte OVDE zašto je Putin izgubio strpljenje.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA