Najnovije

UZBUNA! AMERIČKI RAZARAČI UPLOVILI U KINESKE VODE! Peking na nogama, vojska spremna za odbranu! (VIDEO)

Trampova administracija je u ponedeljak ujutro pojačala prisustvo u Južnokineskom moru, jer su dva američka razarača navodno ušla u sporne teritorijalne vode u pokušaju da pošalju poruku vladi u Pekingu. Južnokinesko more je jedno od gorućih pitanja u odnosima između SAD i Kine, koji takođe uključuju trgovinski rat, američke sankcije i Tajvan.

Američki razarač "Čung Hun" (Foto: Jutjub)

Američki razarači sa vođenim raketama “Prebl” i “Čung Hun” putovali su 12 nautičkih milja od Gavena i DŽonsonovog grebena na ostrvima Spratli, izjavio je za Rojters portparol američke vojske.

Komandant Klej Dos, portparol Sedme flote, rekao je da je "mirni prolaz" "izazvao prekomerne pomorske zahteve i sačuvao pristup morskim putevima kako je regulisano međunarodnim pravom."

Trampov potez, međutim, može izazvati bes kineske vlade, koja je već izrazila svoje nezadovoljstvo zbog pokušaja američkog predsednika da poveća pritisak na kinesku ekonomiju.

Tramp je u nedelju popodne na Tviteru izjavio da će se sadašnje tarife od 10 odsto na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara povećati na 25 odsto. On je takođe zapretio da će uskoro nametnuti 25 odsto poreza na dodatnih 325 milijardi dolara kineske robe.

Jedan od izvora kaže da je Trampova odluka da dvostruko uveća carinsku stopu na robu od 200 milijardi dolara bila namenjena da pošalje poruku Liu da više ne dolazi u SAD sa "praznim ponudama".

Glavni i odgovorni urednik kineskog lista “Global Tajms” Hu Ksijin takođe je rekao da je Liu He "veoma nepoželjan" i da ne treba da ide u SAD ove sedmice nakon "pretnji" američkog predsednika Donalda Trampa da poveća tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara.

- Neka Tramp podigne carine. Hajde da vidimo kada se mogu nastaviti trgovinski razgovori - napisao je Hu Ksijin u tvitu.

Sirijska vojska započela ofanzivu na Idlib. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA