Najnovije

POMPEO NENAJAVLJEN STIGAO U BAGDAD! Nešto ga opasno žulja taj Iran, čim je iskulirao Angelu Merkel!

Američki državni sekretar Majk Pompeo nenajavljeno je stigao u Bagdad, izveštava AFP navodeći izvor iračke vlade. Majk Pompeo sleteo je u Bagdad kasno u utorak, navodi AFP. Očekuje se da će se američki državni sekretar susresti s premijerom Iraka Adelom Abdelom Mahdijem.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Ranije je Majk Pompeo trebao da se sastane sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, kao i sa nemačkim ministrom inostranih poslova Heikom Masom na razgovorima u Berlinu. Međutim, sastanak je otkazan zbog "međunarodnih sigurnosnih pitanja", izveštava Rojters, pozivajući se na izvor nemačke vlade.

Ta poseta usledila je dva dana nakon što su Sjedinjene Države najavile raspoređivanje udarne grupe aviona i bombardera na Bliski istok pod izgovorom da se suočavaju s "iranskom pretnjom". Krajem aprila Irak je bio domaćin jednodnevnog samita, koji je okupio susede u zemlji: Siriju, Tursku, Jordan i Kuvajt, kao i dva dugogodišnja rivala - Saudijsku Arabiju i Iran.

Samit je obeležio pomak u spoljnoj politici Iraka, pri čemu je zemlja preuzela ulogu posrednika u regionu, dok je američki predsednik Donald Tramp oživeo koncept anti-iranskog saveza naroda Zaliva iz doba Obame.

U januaru, Majk Pompeo, dok je završavao svoju turneju na Bliskom istoku, u govoru u Kairu primetio je da SAD rade na izgradnji nove bliskoistočne alijanse koju predvodi Vašington. Prema njegovim rečima, Bela kuća radi na stvaranju strateškog saveza na Bliskom istoku koji bi okupio članove Saveta za saradnju u Zalivu (Bahrein, Katar, Kuvajt, UAE, Oman i Saudijska Arabija), kao i Egipat i Jordan.

Sirijska vojska objavila snimak žestoke borbe za severnu Hamu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA