Najnovije

OPTUŽENI ZA IZDAJU DRŽAVE: Zelenski i Kučma za mirno rešenje sa Donbasom!

Zelenski umereniji u pristupu problemu na istoku Ukrajine. Zbog mirotvornih predloga Leonid Kučma optužen za izdaju.

Vladimir Zelenski (Foto: ria.ru)


Predlog da se naredbom zabrani ukrajinskoj vojsci da gađa po civilnim objektima u Donbasu, koji je dao bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, izazvao je različite reakcije među političarima i građanima Ukrajine.

Iskusni Kučma, kojeg je novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao za pregovarača na minskim razgovorima o Donbasu, objasnio je da ne treba odgovarati na provokacije i gađati po civiljnim objektima jer tako stradaju nevini ljudi, kao i da Kijev treba da bude taj koji će uvesti "režim tišine" u ratnu zonu. Osim toga, predložio je da se Donbasu skine ekonomska blokada.

Na ove predloge ekspresno je reagovao državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko, inače kum bivšeg predsednika Petra Porošenka, koji je podigao tri optužnice optužujući Kučmu čak i za izdaju države.

Državni tužilac Lucenko ima podršku onih koji su protiv mirnih pregovora o Donbasu, već maštaju da vojnički poraze one koji su im se 2014. godine suprotstavili i formirali svoje samoproglašene države.

Na drugoj strani, Leonida Kučmu podržava novi predsednik Zelenski koji svojim potezima donosi umereniji pristup problemu na istoku Ukrajine.

Zelenski se oslanja na onaj deo stanovništva koji je umoran od rata i ne želi da svakodnevno sluša o novim žrtvama u Donbasu.

Predsednik Zelenski je nedavno prvi put bio na liniji razgraničenja u Donbasu gde su protivničke pozicije udaljene samo 400 metara. On, za razliku od Porošenka, ne daje nikakve ratoborne izjave svestan da se samo pregovorima i mirnim putem može vratiti onaj deo Donbasa koji nije pod kontrolom Kijeva.

Zbog toga je Zelenski za novog načelnika Generalštaba ukrajinske vojske izabrao generala Ruslana Homčaka čije su izjave daleko umerenije nego njegovih prethodnika. Uostalom, on je komentarišući Porošenkove tvrdnje kako se u Donbasu ukrajinskoj vojsci suprotstavlja ruska armija, rekao da su Donjeck i Lugansk odavno formirali svoje jedinice kojima koordinišu ruski oficiri. Inače, Porošenko je rukovodioce Donjecke i Luganske oblasti smatrao teroristima i uopšte sa njima nije hteo da se sretne.

I general Homčak, kao i predsednik Zelenski, ne vidi vojno rešenje u Donbasu pa stoga smatra da nema razloga da se krene u vojnu akciju povratka teritorija.

Oštre rasprave u Savetu bezbednosti povodom Kosova! Više o tome OVDE

Izvor: Večernje Novosti 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA