Najnovije

RODITELJI BESNI: Pogrešno protumačen pravilnik prijemnog za specijalizovana odeljenja u gimnazijama, rang lista uklonjena?

Pored regularnog prijemnog ispita male mature koji se sastoji od testova iz matematike, srpskog jezika i predmeta koji čine kombinovani test, budući srednjoškolci su već polagali ispite za određena specijalizovana odeljenja. Neki od njih su osvojili dovoljan broj poena kako bi upisali željene smerove, dok će dugi imati šansu na predstojećem ispitu da izaberu neku srodnu oblast.

Ilusttracija (Foto: Pixabay. com)

Inicijativu za formiranje novog odeljenja za učenike nadarene za biologiju i hemiju ove godine  potekla je od Zajednice gimnazija Srbije. U Beogradu je predviđen upis 40 učenika za biološko-hemijski smer raspoređenih u dve gimnazije, Petoj beogradskoj i Osme beogradskoj gimnaziji.

Prijemni se polagao u Petoj beogradskoj gimnaziji i učenici su polagali ispite iz predmeta biologije ili hemije, odnosno oba predmeta. Kako se odazvao veći broj učenika, tako su bili formirani po grupama. Međutim, kako saznajemo od roditelja, tretman nije bio isti za svu decu, pa se u jednoj grupi, na polaganju testa iz hemije nije dozvoljavala upotreba kalkulatora, dok su druge grupe imale tu mogućnost.

Na prvoj stranici testa, koncizno su navedena pravila koja su maturanti bili u obavezi da poštuju, te je napisano kako upotreba kalkulatora na mobilnom telefonu nije dozvoljena. Međutim dežurni profesori nisu bili adekvatno informisani, te su deci onemogućili bilo kakvu vrstu upotrebe kalkulatora, navode roditelji učenika.

Novinari su pozvali direktorku škole Borku Popović, ali ona je demantovala taj događaj, pozivajući se na komisiju koja je odgovorna za žalbe, a čine je upravo profesori koji su dežurali u tom odeljenju.

Kako nisu došli do potpunog objašnjenja, odgovor su potražili od Ministarstva prosvete. U međuvremenu, sa sajta Pete beogradske gimnazije, gde su objavljeni preliminarni rezultati učenika pod šiframa, tabela je ukolnjena. Odgovor nismo dobili, a hoće li se učenicima uskraćenima za korišćenje alata koji su bili neophodni za ispit, omogućiti ponovno polaganje testa iz hemije, ostaje da se vidi.

Beograd upozorava o napadima šiptara na “Trepču”! Više o tome OVDE.

Izvor: 24online.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA