Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PRVI RAFAL NEMAČKIH VOJNIKA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA: U Slavka i Žarka sasuli 220 hitaca!

Žarko Andrijević iz Prizrena, portir u „Kosovo-vinu“ i Slavko Veselinović, izbeglica iz Bosne, radnik lokalne elektrodistribucije, tog 13. juna 1999. godine samo pokušali da pobegnu iz grada kojim su harali teroristi UČK i nemački Kfor.

Nemački kontigent KFOR-a (Foto: kfor-nato)

Od jezivog zločina Kfora u Prizrenu proteklo je dvadeset godina, a da sve do pre deset godina niko nije ustanovio ko su bila dvojica Srba koje su nemački vojnici izrešetali u centru grada. Tada je otkriveno da se radi o Žarku Andrijeviću iz Prizrena, portiru u „Kosovo-vinu“ i Slavku Veselinoviću Bosancu, izbeglici iz Bosne, radniku elektrodistribucije u Prizrenu.

Istovremeno je RTS, povodom desetogodišnjice početka bombardovanja SRJ, objavio stravičan snimak ubistva dvojice Srba koji su žutom „ladom“ pokušali da napuste nesigurni Prizren.

Igor Šaljenjević, snimatelj jedne strane televizije, kamerom je zabeležio sve što se dešavalo u jutarnjim satima tog 13. juna 1999. godine u centru grada.

Nemačko demonstriranje sile drugog dana prisustva na Kosovu i Metohiji, jasno je pokazalo na čijoj su strani i da malobrojni preostali Srbi u Prizrenu neće biti zaštićeni kao ni oni koji pokušavaju da odu iz grada pod pritiskom albanskih terorista. Tih dana juna 1999. godine, Srbi su u Prizrenu bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom – terorista iz UČK i nemačkog Kfora.

Orden za zločin

Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u nemačkom gradu Koblencu, odakle je potporučnik David Ferk. Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu jer su sudije došle do zaključka da su nemački vojnici pucali u samoodbrani. Odmah posle tog sudskog procesa nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom krsta časti Bundesvera za besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti. Na suđenju u Koblencu David Ferk je kazao – “Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao – i pogodio pravo u metu.”

Bežeći ulicom kraj pošte u centru Prizrena, dvojica Srba su se autom približavala transporterima nemačkog Kfora. Tu su u grupama bili i Albanci iz redova UČK koji su slavili dolazak Kfora u Prizren. Nemački vojnici su procenili da Žarko Andrijević i Slavko Veselinović predstavljaju opasnost pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh. Na snimku se jasno vidi da su se izbezumljeni Srbi zaustavili, a onda autom krenuli u rikverc.

U tom momentu nemački potporučnik David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata van Nemačke naređuje: „Otvori vatru na neprijatelja!“. Posle toga, nemački vojnici ispaljuju ravno 220 hitaca u Andrijevića i Veselinovića, kako je zvanično zapisano na sudu u nemačkom gradu Koblencu. Slavko Veselinović Bosanac koji je bio za volanom, usmrćen je na mestu dok se Žarko Andrijević još nekoliko minuta borio za život pored auta u lokvi krvi koja se slivala prema nemačkim vojnicima.

Radnik međunarodne organizacije „World Vision“, koji je pomogao smrtno ranjenom Andrijeviću, kazao je da su poslednje Žarkove reči bile: „Ja sam Srbin, ja moram da umrem“. Još dok je bio ranjen u autu, Žarko je poslednjim atomima snage progovorio, što se jasno čuje na snimku Šaljenjevića: „Ne snimaj me, vodite me u bolnicu“.

Nemački publicista i stručnjak za Balkan Jirgen Elzeser tih dana bio je na Kosovu i Metohiji i dobro mu je poznat slučaj ubistva dvojice Srba u Prizrenu. On je u knjizi „Ratni zločini – bestidne laži i žrtve NATO u kosovskom sukobu“ opisao atmosferu terora nad Srbima. On je zabeležio da dvojica Srba ubijenih u Prizrenu nisu bili nikakva opasnost, a da su kod sebe imali oružje samo za samoodbranu jer su znali šta ih čeka ako ih Šiptari uhvate žive.



Priču o pukovniku koji je odbio da ubija Srbe, pročitajte OVDE.

Izvor: hronograf. net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA