Najnovije

AMERIKA POSLALA RAKETNI RAZARAČ U OMANSKI ZALIV! Naoružan je krstarećim raketama, situacija na ivici sukoba

SAD su poslale još jedan ratni brod u Omanski zaliv. Stejt department je optužio Iran da je napao dva tenkera u zalivu, što Teheran poriče.

Američki razarač Mejson (Foto: navy.mil)

Raketni razarač "Mejson" pridružiće se razaraču "Bejnbridžu" u blizini oštećenog tankera, odmah nedaleko od Persijskog zaliva. 

Borbena komanda bazirana na Floridi nazvala je napade na tankere "jasnom pretnjom međunarodnoj slobodi plovidbe i slobodi trgovine".

"Mi nismo zainteresovani za novi sukob na Bliskom istoku", dodao je se u saopštenju CENTCOM-a (Centralna komanda).

"Branićemo naše interese, ali rat sa Iranom nije u našem strateškom interesu, niti u najboljem interesu međunarodne zajednice."

Izjava je usledila nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo optužio Iran da je izvršio napade na dva tankera Omanskom zalivu, tvrdeći da se Teheran „bori“ protiv „uspešne kampanje maksimalnog pritiska“ sankcijama od strane Vašingtona.

Pompeo nije ponudio nikakve dokaze za svoje optužbe, a samo je američka "procena" da Iran stoji iza napada na tankere, jer niko drugi u regionu nije imao potrebnu "sofisticiranost", izuzetno dubiozna tvrdnja. Pokušao je da predstavi najnoviji incident u "kontekstu četiri godine izneprovocirane agresije na zemlje koje vole slobodu", nudeći listu događaja u Jemenu, Iraku i čak Avganistanu, a u koje je navodno umešan Iran, ali opet bez ikakvog dokaza ni za jedan od njih.

Iran je odbacio optužbe koje dolaze iz Vašingtona, ističući da je tanker koji je povezan sa Japanom napadnut dok je japanski premijer Šinzo Abe bio u poseti Teheranu u misiji mira.

"Samo reći `sumnjivo` nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo", saopštio je iranski ministar DŽavad Zarif.

Saopštenje CENTCOM-a dolazi nekoliko minuta nakon što je Pompeo uočen kako napušta Pentagon, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra odbrane Patrikom Šanahanom.

Ruski bombarderi spasili tursku osmatračnicu u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA