Najnovije

DA LI ĆE SE POMIRITI AMERIKA I KINA: SAD privremeno obustavile spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom, a evo šta to znači!

Sjedinjene Američke Države su zatražile da se do 31. decembra obustavi spor koji vode pred Svetskom trgovinskom organizacijom protiv Kine zbog intelektualne svojine, navodi se u saopštenju STO objavljenom danas.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: jutjub)

Panel od trojice sudija naveo je u saopštenju da su SAD 3. juna zatražile suspenziju postupka, a da se Kina saglasila s tim narednog dana.

Britanska agencija navodi da još nije jasno da li bi ova suspenzija mogla da bude znak "otopljavanja" trgovinskih odnosa izmedu SAD-a i Kine uoči mogućeg sastanka predsednika Si Đinpinga i Donalda Trampa na samitu G20 u Japanu krajem ovog meseca.

Američki i kineski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom, a saopštenje sudijskog panela STO ne otkriva razloge obustave spora, koji je Tramp pokrenuo u martu prošle godine u okviru šireg sukoba s Pekingom zbog navodne krađe intelektualne svojine.

Prema pravilima STO, podnosilac tužbe u trgovinskom sporu može u bilo kom trenutku da traži suspenziju na period do 12 meseci.

Šta rade kineske podmornice u ruskim lukama, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA