Najnovije

DAČIĆ: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio na proglas kralja Nikole Petrovića "Živelo naše milo srpstvo".

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Rekao je da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocenio kao neprimerenu.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsednik zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

"Ovo može da izazove velike probleme", rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao "koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika" i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne "velikosrbi".

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas", rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Odluka Podgorice može izazvati teške posledice 

Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih a ne SANU.

"Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga", rekao je Dačić.

Ponavlja da se Vučić poneo časno sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", rekao je ministar. 

Niko ne kritikuje Čitaku 

Govoreći o nastupu na sednici SB UN i polemici sa prištinskom predstavnicom Vljorom Čitaku, ministar je rekao da oni stalno govore kako treba da prestanemo sa politikom povlačenja priznanja jer to urušava dijalog.

Međutim, ističe da su početka briselskog dijaloga 23 države priznalo Kosovo.

"Kako se Srbija nije naljutila. Ajde sad mi da tražimo da zaustavite Kosovo da ne lobira po raznim zemaljama", rekao je Dačić i dodao da su se ponovo prijavili za članstvo u Interpolu.

Kaže da postoji puna podrška predsednika Vučića i da će se nastaviti ista politika.

Ističe da mora da se pravda zbog nečega što je rekao Vljori Čitaku a da niko nju ne kritikuje što je rekla da su Srbi kolonizatori.

"Znam da mnogi ovde misle da je to stvarno tako i da podržavau ali kod Albanaca nema toga, oni imaju nacionalno jedinstvo", rekao je Dačić.

Treba da poverujemo u bajku? 

Kada je reč o sastanku u Parizu, šef diplomatije navodi da je predsednik Vučić više puta isticao da je Beograd spreman da razgovara ako se ukinu takse.

Naglašava da se vrše veliki pritisci i da Nemci kažu da nije istina da nisu vršili pritisak na Haradinaja.

Ipak, dodaje da nisu svi u svetu oduševljeni inicijativom Pariza i Berlina, da Vašington gleda sa strane da se uključi ako ona ne uspe. Takođe, EU čeka novog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

Dačić kaže da će Srbija učestvovati na sastanku ali da je pitanje da li Makron može ponovo da dozvoli da njegova reč ne znači ništa u odnosu na "veličinu jednog Haradinaja".

"Tramp, Merkel, Makron, Mogerini, svi se tresu i niko ne može ništa jednom Haradinaju. I svi očekuju da mi u tu bajku poverujemo", rekao je ministar Dačić.

Novu izjavu predsednika vučića o balkanskoj uniji pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA