Najnovije

NATO 1999. BIO PRED GAŠENJEM! Milošević propustio istorijsku priliku da zada poslednji udarac: Kisindžer ga je opominjao na Klintonovu zamku

“Poštovani građani agresija je završena, mir je nadvladao nasilje. Dragi građani, srećan nam mir.”

Milošević (Foto: Jutjub)

Ako se i sami živo ne sećamo ovih reči, njihovo nebrojeno prikazivanje na malim ekranima duboko nam se urezalo u svest. Tadašnji predsednik Slobodan Milošević ovim rečima objavio je okončanje NATO agresije i bombardovanje tadašnje SRJ.

I dan danas se raspreda o teorijama ko je kriv, a ko je prav, da li je katastrofa, čije posledice trpimo i danas, mogla da bude izbegnuta? Zašto vojno-tehnički sporazum nije potpisan ranije i time bombardovanje zaustavljeno i pre nego je počelo? Da li je pregovora u Rambujeu uopšte bilo ili tek ponekog susreta pregovarača jedne i druge strane u hodnicima istoimenog dvorca?

Da li je uopšte bilo izbora ili je tadašnja SRJ u svakom slučaju bila predviđena da se njeni građani 24. marta 1999 godine, tačno u 19:45 uspavaju zvukom vazdužnih sirena? Da li smo za bombardovanje svakako bili viđeni?

Nebojša Vujović diplomata i bivši portparol Ministarstva spoljih poslova SRJ jedan od učesnika pregovora u Kumanovu i Dejtonu, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u rekao je da smo na neki način poslužili kao izgovor da NATO opstane i nastavi da postoji.

- U svetu se pitala samo jedna prestonica - Vašington, a u Evropi se stvarao nukleus zajedničkih francusko-nemačkih snaga kao budućih evropskih snaga. Budući da se Varšavski pakt urušio, u Evropi su krenula govorkanja da NATO više nema svrhu, da ne može da postoji i da će Evropska unija sama, stvaranjem vlastitih snaga, sebe da obezbedi - rekao je Vujović.

U tom periodu NATO-u je pretio prestanak postojanja.

Vujović je rekao da ga je i Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar SAD, dva puta opominjao da se Miloševiću skrene pažnja da "se ne namesti" i uplete u Klintonovu mrežu.

- Henri Kisindžer mi je rekao da Klinton i njegova administracija traže novog neprijatelja kako bi pokazali da NATO ne treba da se ugasi nego da se obnovi i ojača za borbu protiv humanitarne katastrofe i borbu protiv etničkih sukoba, i da NATO mora da bude ta snaga jer bi, bez Amerike, u Evropi opet moglo da dođe do sukoba - kazao je Nebojša Vujović.

- Iako je Miloševiću, pre bombardovanja, nuđeno da potpiše mirovni sporazum, on je računajući na dve velike sile koje bi SRJ došle u pomoć - tu priliku propustio - rekao je Vujović i dodao da je Milošević bio loš strateg.

- Kina se kratko oglasila, kada je bombardovana njihova ambasada, a Rusija nije bila igrač uopšte. Milošević jeste bio majstor taktike, ali loš strateg i zbog toga smo dobili batine - rekao je Vujović.

On je, u istoj emisiji rekao, da su jedina šansa za rešavanje kosovskog pitanja - koje i dan danas nije rešeno bio sporazum u Dejtonu.

- Ima još živih svedoka koji će to da potvrde, Milutinović, Milunović, Bulatović. Ja sam od DŽona Barlija dobio papir, koji je Milošević trebalo da potpiše "Više od autonomije manje od nezavisnosti", koji je, za razliku od onoga što je traženo u Rambujeu, imao za uslov odlazak vojnih snaga na Kosovo, a ne na teritoriju cele Srbije. On je taj papir zgužvao i rekao da je u Dejtonu zbog mirovne konferencije o Bosni, a ne o Kosovu. Tada sam zna da će nevolja da dođe i da smo tu propustili jedinu šansu - zaključio je Vujović.

"Ako se NATO povuče sa Kosova, odnosno KFOR, mi ćemo da uđemo!" Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA