Najnovije

NISU IM OSTALI DUŽNI: Indija povukla potez koji će zaboleti Ameriku!

Posle Kine, Evropske unije i Meksika je administracija Donalda Trampa ušla u carinski obračun i sa Indijom. Mnogoljudna azijska zemlja nije ostala dužna i podigla je carine na američke bademe, orahe, jabuke…

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Bademi nisu šala u Indiji – a značajan su izvozni proizvod Sjedinjenih Država. Indija je njihov najveći kupac i godišnje uveze tih koštica za više od pola milijarde dolara. Istina, ta suma nije značajna kao uvozna vrednost proizvoda oko kojih se vodi trgovinski rat SAD i Kine, ali je simbolični početak carinskog obračuna Vašingtona i sa drugom zemljom sveta koja broji preko milijardu stanovnika.

Početkom juna je Trampova administracija ukinula trgovinske povoljnosti koje je Indija kao „zemlja u razvoju“ uživala pri izvozu u SAD. Pogođena je roba u vrednosti od 5,6 milijardi dolara godišnje, koju su Indijci do sada izvozili bez carina.

Sada je zvanični NJudelhi odgovorio podizanjem carina na 28 proizvoda: osim badema, na spisku su orasi i jabuke. Indija je drugi najveći uvoznik američkih jabuka koje plaća 142 miliona godišnje. Kako je saopšteno, carine počinju da važe već od nedelje (16. jun).

Tramp je ranije kritikovao Indiju zbog visokih carina, smatrajući da uprkos intenzivnim pregovorima firmama iz Sad nije omogućem „pravedan i primeren“ pristup tom ogromnom tržištu. Odnose zatežu i indijski zakoni koji otežavaju poslovanje onlajn-trgovinama poput Amazona kao i ponuđačima kreditnih kartica.

Donald Tramp od početka mandata cilja države koje smatra odgovornim za masne spoljnotrgovinske deficite svoje zemlje. Na meti su najviše Kina, EU i Meksiko. Najveća pretnja prema Evropi – a posebno prema Nemačkoj – su najavljene posebne carine na uvoz automobila.

Pročitajte OVDE kakvo je to upozorenje za Izrael.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA