Najnovije

AMERIKA SE SPREMA ZA OSVETU! SAD ubacile opasan softver u ruske sisteme kako bi poslala upozorenje: "Platićete cenu"

Sjedinjene Države ubacile su "američki kompjuterski kod" u ruske sisteme koji upravljaju nacionalnom električnom mrežom, u okviru nastojanja administracije Donalda Trampa da "agresivnije rasporedi sajber-instrumente".

Tramp (Foto: whitehouse.gov)

Kako navodi "NJujork tajms", pozivajući se na "sadašnje i bivše zvaničnike" upoznate sa situacijom, sajber-komanda Pentagona iskoristila je nova ovlašćenja i nezavisnost, koji su joj dali Bela kuća i Kongres.

List navodi da vlada nije saopštila kakve je konkretno korake preduzela, ali da je nacionalni savetnik za bezbednost DŽon Bolton u utorak izjavio da SAD zauzimaju agresivniji ofanzivni stav u sajber-prostoru kako bi "stavile do znanja Rusiji i ostalima koji učestvuju u sajber-operacijama protiv nas: 'Platićete cenu za to'."

Federalni istražni biro i Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) upozorili su prošle godine da ruski hakeri povezani s državom očigledno ispituju slabosti delova američke električne mreže. SAD su optužile rusku vladu i za mešanje u predsedničke izbore 2016, uključujući i hakovanje imejl sistema Demokratske partije i kampanju za širenje propagande i dezinformacija na društvenim mrežama.

Izvori "NJujork tajmsa" tvrde da je SAD ubacila opasan malver u ruske sisteme kao upozorenje i kako bi stvorila mogućnost za osvetu u slučaju "velikog sukoba... između Vašingtona i Moskve".

Sajber-komanda Pentagona je izvršila i sajbernapade na "Internet Research Agency", rusku kompaniju koja je navono bila u središtu kampanje na društvenim mrežama 2016.

Da li SAD u ovom trenutku mogu da isključe rusku električnu spada u domen tajnih informacija i verovatno će to biti nemoguće saznati sve dok se ne učini takav pokušaj, zaključuje "NJuork tajms".

Tramp je na društvenoj mreži "Tviter" negirao pisanje lista, a medije nazvao "korumpiranim" i ponovio optužbe da su novinari "neprijatelji naroda".

- Verujete li u priču propalog "NJujork tajmsa", u kojoj se navodi da SAD pojačavaju sajber-napade na Rusiju? To je očigledan čin izdaje nekada odličnog lista, koji očajnički traga za pričom, bilo kakvom pričom, makar bila i loša za našu zemlju - napisao je Tramp.

Objavljena imena organizatora atentata na Zaharčenka. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Gizmodo/ Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA