Najnovije

NOVI KINESKI RADAR NIJE OPASAN SAMO ZA NEVIDLJIVE AVIONE: Inženjer otkrio koja je najveća prednost sistema koji nema premca! (VIDEO)

U Kini je razvijen novi radar, koji rešava brojne probleme dosadašnjih uređaja. Vidi daleko iza horizonta, jednostavan je za rukovanje i omogućava obaranje američkih nevidljivih aviona, otkriva inženjer koji ga je razvio u intervjuu za časopis "Naval and Merchant Ships”.

Kineski radar (Foto: Jutjub)

Američka moć je, između ostalog, zasnovana na velikoj prednosti u vazduhoplovnim oružanim snaga. Dugo nijedna druga zemlja nije imala borbene avione i bombardere sa tzv. stelt tehnologijom, a danas je imaju i Kina i Rusija.

Ovi avioni nisu nevidljivi u pravom smislu te reči, ali standarni radari ih veoma teško registruju, zato što odbijaju elektromagnetne talase koje ti radari emituju. Da bi raketa dospela do cilja, morala bi da identifikuje signal, a sada je taj trik navodno uspeo Kini.

Radarski sistem, koji je razvio Liu Jongtan, predstavlja savršeniju verziju poznatog visokofrekvencijskog radara s površinskim talasima (High Frequency Surface Wave radara, HFSWR), otkriva inženjer u intervjuu.

Glavna prednost ovih sistema je u tome, što za razliku od uobičajenih radara, vide iza horizonta. Oni imaju pregled nad širokim prostorom, a da im pritom nije potreban leteći sistem, jer emituju površinske talase koji se prostiru duž zaobljene površine Zemlje.

"Verzija sistema sa potporom s kopna prepoznaje neprijateljske objekte sa udaljenosti od više stotina kilometara, što doprinosi proširenju dometa kineskih pomorskih sistema za rano upozoravanje i odbranu", objašnjava Liu Jongtan.

"South China Morning Post" izveštava da je Liu Jongtan početkom godine dobio najveće priznanje koje Kina dodeljuje naučnicima i novčanu nagradu od 1,1 miliona evra za radarski sistem, koji će činiti "prvu liniju odbrane zemlje".

Velika talasna dužina radara omogućiće registrovanje aviona koji koriste specijalne zaštitne materijale i dizajn kako bi bili "nevdiljivi" za radare, ali od površinskih talasa visoke frekvencije nema zaštite. Najveća novina je veličina sistema, koji je toliko kompaktan da može da se koristi i na brodovima. Prema rečima inžnjera, jedan radar može da nadzire područje površine Indije.

HFSWR radar je bezbedan od raketa, koje onesposobljavaju radare, tako što mere talase koje radar emituje i na taj način ga otkrivaju. Za prijem frekvencije radara, međutim, neophodna je relativno velika antena, koju raketa ne može da nosi.

Osim što može da otkrije avione sa stelt tehnologijom, novi radarski sistem ima još jednu prednost. Sistem instaliran na kopnu ili brodu, koji vidi iza horizonta, znatno je jeftiniji od flote izviđačkih aviona poput Avaksa (NATO). Za razliku od aviona, ovakvi sistemi rade 24 sata dnevno, bez obzira na vremenske prilike. Ukoliko bi instalirala takav sistem na ratni brod ili čak ribolovačku flotu, Kina bi bez velikih troškova mogla da nadzire ogromna područja širom sveta.

SAD ubacile opasan softver u ruske sisteme kako bi poslala upozorenje: "Platićete cenu”. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: stern. de/Kurir

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube