Najnovije

Orkestar i Putnici pobednici četvrtog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam

U Domu omladine Beograda, u nedelju, 16. juna završen je ovogodišnji festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’ritam“.

Sa festivala (Foto: Pravda)

Glavnu nagradu žirija dobio je film „Orkestar/The Band“ Ladislava Kaboša, priča o romskoj grupi „Lomnike Čave“, talentovanim autsajderima i njihovoj ambiciji da zarađuju za život od muzike, putujući u oronulom kombiju i prateći svoj san o nastupu na velikom muzičkom festivalu.

Žiri u sastavu Tea Lukač, Milen Alimpijević i Momčilo Bajagić - Bajaga odlučio je da dodeli specijalno priznanje filmu „Rainey“ Miloša Tasića. Junak filma je Mark Rainey (Marko Marjanović), srpski nezavisni muzičar rođen bez četiri prsta na levoj ruci koji, uprkos tome, postaje gitarista i prerasta u lokalnu zvezdu.

Film „Putnici“ autorke Tine Šimurine, koji je premijerno prikazan u Srbiji, dobio je nagradu publike.

Tokom četiri dana trajanja festivala, na Dorćol Platz-u, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad publika je imala prilike da vidi filmove o prvom albumu grupe „Laibach“, Vladi Kreslinu, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa... U sekciji „Work in progress“ predstavljeni su dokumentarni projekti nacionalne produkcije u nastajanju – Devojčice rokaju" i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lungulova.

Pored filmova, posetioci „Dok’n’ritma“ u programu Notabook, prisustvovali su tribinama i promocijama knjiga „Život sa Idi(j)otima“ Nenada Marjanovića Dr. Fritza, „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“ Miroslava Dimića „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog i "Road to Vudstok-Kako napraviti najveći festival na svetu", čime je obeleženo 50 godina od najvećeg muzičkog festivala na svetu. 

Na zatvaranju četvrtog izdanja festivala „Dok’n’ritam“ u Domu omladine Beograda na „Zidiću“ svirao je bend „Lagana sreda“, muzičari koji su pobedili na ovogodišnjem „BUNT ROK festivalu“.

Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’ritam“ prvi put je održan 2016. Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela.

U takmičarskom delu za nagradu žirija i nagradu publike takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika. Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda Filmskog centra Srbije. „Dok’n’ritam“ je u četvrtom izdanju osvežen i osnažen u oblasti vizuelnih poruka zahvaljujući Tz_TeeZ-u, novim saborcima festivala.

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaralaca koji učešćem na tribinama i tematskim panelima doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje dokumenata našeg ritma, što je tematski okvir festivala.

Pročitajte OVDE kakav je to spektakl počeo u Beogradu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA