Najnovije

SUJEVERJE JE UKORENJENO MEĐU SRBIMA: Najgore je kada vam urade ovo! Ali, za svaku boljku postoji travka!

Verovanje u crnu magiju i čini duboko je ukorenjeno u istoriju srpskog naroda, ali retko ko o tome jasno i glasno govori. O vradžbinama belim i crnim priča se tiho, šapatom i isključivo u četiri oka.

Lekovito bilje (Foto: jutjub)

“Ne verujem u te stvari, ali opet često kažu kako je muž ostavio ženu, neko ostao bez kuće i bogatstva sve zbog te neke crne magije. Ko će znati gde je prava istina. Ali mislim da je najvžnije da čovek bude dobar i pošten pa ne mora da se sekira ni zbog kakavih čini”, rekla je jedna Čačanka.

Međutim, travar Mirko Milinković kaže da je velika moć biljaka u magijskim ritualima i da su pojednici od davnina praktikovali njihovo korišćenje kako bi dobili oni što žele.

“Za svaku boljku postoji travka – mirišljavka” – kaže Mirko i dodaje kako su devojke ranije zavodile momke.

“U zemlji se iskopa šupalj koren. Kroz tu rupu neudate devojke su gledale i govorile “ja te gledam kroz doman – trčiš za mnom kao ovan”, priča Mirko.

Ali nisu samo momci bili na meti magije, već i stoka. Ako bi nečija krava davala više mleka, nije izgleda moglo da se sedi skrštenih ruku.

“Žene bi splele neku brojanicu i očitavale tekst, kako bi se mleko sa komšijkse krave, prenelo na njihovu”, rekao je travar Mirko.

A evo od čega, po njemu nema spasa.

“Najgore je kad vam sveću zapale naopako, tad nema spasa toj porodici”, jasan je Mirko.

I dok su neki građani u nedomuici da li vradžbine postoje ili ne, stav Srpske pravoslavne crkve je jasan – ko veruje u Boga, ne može verovati u crnu magiju.

“Takve sujeverne običaje crkva ne podržava, zato i savetujem vernicima da se od toga suzdržavaju kao štetnih po njih i njihovu porodicu” – kaže Marko Mirković, starešena Crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

Etnolozi pak naglašavaju da je verovanje u magiju, starije od hrišćanstva i da je povezano sa psihologijom i dobrom zaradom. Jer, vrlo često ljudska muka bira magiju kao jedno od preostalih rešenja.

“Od kad je sveta i veka, veruje se u neke nadljudske moći. LJudi se koriste raznim metodama kako bi zaradili novac i vrlo često se dešava da se čak i tajno raspitaju o svojim mušterijama, kako bi izgledalo da su im neke stvari pogodili” – kaže etnolog Snežana Ašanin.

Da li je pronađeno 8 svetsko čudo, saznajte OVDE.

Izvor: RINA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA