Najnovije

U INAT AMERIMA: Iran zanemaruje međunarodne sporazume zbog SAD, najavljuju veću proizvodnju uranijuma

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svetskim silama, izjavio je danas portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

Tramp i Rohani (Foto: Sinhua/Pravda)

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, preneo je AP.

Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma - na osnovu potreba zemlje. 

Portparol iranske nuklearne agencije, Behrouz Kamalvandi, objavio je to na konferenciji za novinare sa lokalnim novinarima u iranskom objektu za tešku vodu Arak koja je uživo prenošena na iranskoj državnoj televiziji. 

Iranu je potrebno pet procenata obogaćivanja za nuklearnu elektranu u južnoj iranskoj luci Bušer, a 20 odsto obogaćivanja za istraživacki reaktor u Teheranu, rekao je portparol. 

Teheran je saopštio da će smanjiti uskladenost sa međunarodnim nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma i ponovo im uvedu sankcije.

Pročitajte OVDE šta Kremlj kaže o napadima SAD na Iran.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA