Najnovije

Dodik i Orban: Jačaćemo saradnju Mađarske i Srpske!

U Budimpešti je održan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Milorad Dodik i Viktor Orban (Foto: Jutjub)

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom", rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast.

Orban je naglasio da želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

"Hvala na razumevanju. Hvala na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji", istakao je Dodik.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti priređen je svečani doček u čast srpskog člana Predsedništva BiH.

U toku je sastanak i dve delegacije. U BiH delegaciji su, pored Dodika, savetnica za spoljnu politiku predsedavajućeg Predsedništva BiH Ana Trišić-Babić, savetnik za informisanje Pero Simić, ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i Aleksandar Milovčić iz protokola predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika.

U delegaciji Mađarske su pored Orbana, ambasador Mađarske Kristijan Poša, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske LJubomir Aleksov, savetnik Viktora Orbana Bala Janoš i šef kabineta mađarskog premijera Mate Janoš.

Dačić je danas učestvovao u sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju! Više o tome OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA