Najnovije

ZAUVEK ĆE NAS BLOKIRATI: Mračne prognoze o evropskoj budućnosti Srbije!

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

EU (Foto: ria.ru)

Ovo tvrdi Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, koja smatra da Holandija neće odustati od svog tvrdog stava o proširenju EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Veto na proširenje

Ona smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Zoran Milivojević, diplomata:

Pitanje proširenja jeste u drugom planu kada je EU u pitanju, a prioritet su sređivanje stanja i definisanje buduće politike

- Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće - ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.

- Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štaviše, njima dominiraju neoliberalne vlade - primetila je Domi, uz opasku da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU.

Veliki nepromenjivi

Karijerni diplomata Zoran Milivojević takođe ocenjuje da je pitanje proširenja u drugom planu kada je politika EU u pitanju.

- Tvrdo jezgro EU, čiju osnovu čine, pre svih, Francuska i Nemačka, ali i Holandija, među prioritetima imaju sređivanje stanja u EU i definisanje buduće politike kako na političkom, tako i na ekonomskom i institucionalnom planu - objašnjava Milivojević i navodi da inicijativa koju je pokrenulo 13 članica EU neće dovesti u pitanje stav velikih.

Edi Rama se izblamirao u Londonu na konferenciji Vajnenšel Tajmsa! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA