Najnovije

ČULI SU SE UZDASI I KRICI...: Bila je Titova ljubavnica bez koje nije mogao, o njenom grobu sad brine ova kraljevska porodica!

Josip Broz Tito imao je dve strasti - lov i lepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je zasigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentknja francuskog jezika.

Josip Broz Tito (Foto: jutjub)

"Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo", ispričao je beogradski istoričar Čedomir Antić. 

"Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad mu je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Has, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno", nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi.

Erotičnost i lepota

Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa. 

"Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih soba i sve razgovore su mogli da čuju i drugi, bez obzira na to koliko lični razgovori bili. Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. NJegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak".

"Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: Možete ući, Tito vas čeka'. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo vani i prošetamo jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi svežeg i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove".

Seks i svađe

Međutim, i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene.

Kad se jednom Tito požalio svom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savetovao: "Druže Tito, ja bih nju sreljao!"

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunista i kasnije upravnik Golog otoka. Silno je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči video Tita i Davorjanku kako jašu na konjima".

Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utešio:

"Nemaš za čim žaliti, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave", rekao je istoričar Čedomir Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpeli Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: "Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu!"

Sahrana u tajnosti

Iako je ta veza trajala kratko, ostavila je jaki trag. Zdenka je imala moć da ugrozi razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke. U Titovom kancelariji radila je sve do 1946. godine, kad je preminula u 25. godini. Postoje razne spekulacije, ali prema službenoj verziji, umrla je od tuberkuloze. Tito ju je čak poslao na lečenje u Moskvu, najboljim lekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Budući da ju je jako voleo hteo je da je sahrane u vrtu Belog dvora, unutar njegove beogradske rezidencije. Nikom nije rekao za njenu smrt.

U tom vrtu sahranio i svog omiljenog konja i psa.

"Da se to dogodilo nekom drugom narodu, pisalo bi se o tome u udžbenicima kao o jednoj od najvećih nacionalnih uvreda i poniženja, ali kod Srba to nije slučaj. To samo govori što je sve učinilo jednoumlje barbarstvo i nasilje", smatra pisac Matija Bećković.

Titov unuk Josip Joška Broz kaže:

"Nakon Davorjankine smrti više niko nije o njoj smeo ništa pričati. A kako i bi? Došla je Jovanka i ko bi pred njom smeo da priča o Zdenki?"

Ipak, u Beli dvor još godinama dolazili članovi Davorjankine porodice da obiđu njen grob na godišnjicu smrti.

Niko neće posmrtne ostatke

"Posle odlaska Slobodana Miloševića iz Belog dvora, kompleks je delimično vraćen vlasnicima - naslednicima porodice Karađorđević, koji su kontaktirali njenu porodicu i nudili premeštanje posmrtnih ostataka u Požarevac, ali porodica nije bila zainteresirana", kaže Čedomir Atnić.

Danas grob održava porodica Karađorđević. Beli dvor je svojim novcem 1934. godine počeo da gradi kralj Aleksandar sa željom da sinovima Petru Drugom, Tomislavu i Andreji daruje rezidenciju. Nije doživio kraj radova, pa je dvor 1936. godine dovršio knez Pavle. U međuvremenu, dvor je nacionalizovan i vlasništvo je Republike Srbije. Postao je muzej s kolekcijom umetničkih slika i velikom bibliotekom, a u ostalim prostorijama je stilski nameštaj i mnoge vrednosti.

O sujeverju kod Srba saznajte više OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA