Najnovije

PROBIJA SVAKI OKLOP: Srpski proizvod za ceo svet- čuvena i ubitačna "crna strela" (FOTO/VIDEO)

Za svaku armiju, veliki je plus ukoliko se model jedne takve "puške" proizvodi u okvirima domaće namenske industrije. Snajper M-93, poznatiji i pod nadimkom "Crna strela" je svakako jedan od ponosa domaće namenske industrije.

Crna strela (Foto: Jutjub)

Razvijana od početka devedesetih godina, u vreme postojanja Jugoslavije, a završena neposredno pred početak rata na području Kosova i Metohija, ova puška je u zvaničnom naoružanju Vojske Republike Srbije.

Pored Vojske Srbije, ova puška je našla svoje mesto u naoružanju Crne Gore, Makedonije, Gruzije, Jermenije, Indonezije, Jordana, Šri Lanke, a nedavno je viđena na prostoru Sirije. Zbog čega postoje "teški snajperi", odnosno koja je svrha pušaka poput Crne strele u konfliktima?

Korišćenjem jednog ovakvog oružja u sukobu, eliminiše se potreba za raketnim sredstvima poput raketnih projektila i bacača granata. Ova puška, između ostalog, upotrebljava se i protiv lako oklopljenih vozila, utvrđenih položaja, odnosno protiv svega onoga za šta bi se inače koristili raketni bacači.

Pored čisto logističkog razloga koje se odnosi na lakšu nosivost u korist snajpera u odnosu na druga pomenuta sredstva, ističe se i lakše baratanje puškom u odnosu na rukovanje raketnim sredstvima, kao i eventualno brže punjenje puščanog zrna u odnosu na punjenje raketnih projektila. Ova puška se koristila tokom rata na KiM 1998-99. godine i tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Nezvanično, ova puška se upotrebljava od strane kurdskih snaga i sirijskih vladinih snaga u tekućem sirijskom konfliktu, što govori u prilog da je domaća puška itekako konkurentna u odnosu na druge snajpere. Puška je takođe viđena i u Jemenu.

Takođe, konkurentna je na tržištu zbog činjenice da se proizvodi u dva kalibra: za potrebe domaćeg tržišta u kalibru 12,7h 108 milimetra i u za potrebe izvoza u kalibru 12,7h 99 milimetara (Brauning). Crna Strela je efikasna do 1800 metara kada se koristi protiv žive sile, dok je protiv lako utvređnih zaklona i protiv posada lako oklopljenih vozila efikasna na distanci do 800 metara.

Ova puška, pored toga što je već dugo u službi u Vojsci Republike Srbije, predstavlja i dobar izvozni adut naše namenske industrije. I pored kritika na račun njene težine, ali i problema sa punjenjem, ova puška je zbog načina izrade veoma trajna i predstavlja dobru platformu za dalja usavršavanja i modifikovanja kao i za izradu novih modela.

Turska predstavila zver od aviona, bolji od američkog F-35. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA