Najnovije

DA LI SE SULTANOVOJ VLADIVINI BLIŽI KRAJ? Jedan čovek bi mogao da ga pobedi na izborima!

Ekrem Imamoglu nije bio toliko poznata politička figura u Turskoj pre martovskih lokalnih izbora.

Tajip Erdogan (Foto: pixabay.com)

Ipak, kako je zadržao čvrstu poziciju u žestokoj borbi za gradonačelnika Istanbula, čak i nakon što je njegova pobeda poništena, on je postao ličnost koja vladavini predsednika Erdogana predstavlja najveći izazov poslednjih godina, ali i novu nadu turske demokratije.

Bivši šef građevinske firme, Imamoglu je ušao na političku scenu 2009. godine, dok je 2014. godine postao gradonačelnik istanbulske opštine Bejlikduzu. On je bio kandidat Narodne republikanske partije (CHP) za gradonačelnika Istanbula, a njegova strategija "skromne kampanje" u martu bila je zasnovana na "dobroj veri" koju je već stekao među članovima kao kompetentan i otvoren.

U govorima je naglašavao važnost zajedničkog rada na rešavanju problema urbanog siromaštva i osudio populističku retoriku koja je postala uobičajena pojava u turskoj politici.

Početkom godine, sastao se sa Erdoganom sa kojim je diskutovao o budućnosti Istanbula. To je bio gest kojim je zaslužio poštovanje glasača koji su se često osećali "otuđeno" od sekularne Narodne republikanske partije (CHP).

Imamoglu je redovno viđan na sastancima na kojima se razgovaralo o lokalnim temama, dok je kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), Binali Jildirim, bio u drugom planu, i to zbog samog predsednika Erdogana koji je na ogromnim skupovima podizao nacionalistički žar.

Uprkos tome što je Jildirim gotovo preplavio provladine medije, Imamogluova martovska kampanja pridobila je glasove kurdske manjine koja nije bila srećna zbog hapšenja kurdskih političara, ali i glasača AKP radničke klase koji pate od stope inflacije iznad 20% i rastuće nezaposlenosti. Ova neočekivana, pa i šokantna pobeda CHP slomila je islamističku grupu koja je rukovodila turskim najvećim gradom i njegovom ekonomijom, prvi put za 25 godina.

AKP se za ponovne izbore koji su se održali u nedelju pripremili tako što su se fokusirali na kurdske glasače, koji su i bili njihova slaba tačka, a čak su i promenili imidž kampanje preuzimajući neke Imamogluove predloge i predstavljajući ih kao svoje, kao na primer subvencionisani javni prevoz za omladinu.

Napori AKP-a su bili bezvredni. Ipak, kadar da igra i ulogu pobednika i ulogu žrtve na izborima koji su se održali prošlog vikenda, za Imamoglua su novi izbori predstavljali bitku za budućnost turske demokratije.

- U ime Istanbula i u ime legitimiteta svih budućih izbora u našoj zemlji, verujem da će danas moj narod doneti ispravnu odluku - rekao je on nakon što je obavio glasanje u nedelju.

I narod Turske je doneo odluku. Ekrem Imamoglu je novi gradonačelnik Istanbula, Erdoganovog rodnog grada u kojem je on i započeo svoj politički uspon. Da li će se istorija ponoviti?

Vlada mišljenje i nada među građanima Turske da će se Imamoglu kandidovati protiv Erdogana na predsedničkim izborima 2023. godine.

Peskov dao novu izjavu o američkim sankcijama na Iran! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA