Najnovije

DAČIĆ PORUČIO POVODOM PORUKE STEJT DEPARTMENTA: Neka oni ukinu takse pa ćemo se vratiti pregovorima!

Promena formata dijaloga sa Prištinom zasada se ne najavljuje, kao ni uključivanje drugih zemalja u ovaj proces. A Vašington i te kako ima prilike da pokaže da želi da pomogne, ali pomoć nije pokušaj da se preuzme ključna uloga u dijalogu da bi se forsirali samo prištinski ciljevi.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ovo, za "Novosti", kaže šef diplomatije Ivica Dačić, povodom poruke iz Stejt departmenta, posle otkazivanja pariskog samita, da Beograd i Priština moraju da se vrate pregovorima i da su SAD spremne da pomognu obema stranama, i EU kao posredniku.

Ukoliko Amerika zaista želi da pomogne, dodaje Dačić, i dalje ima idealnu priliku za to:

- Neka ubedi Prištinu da ukine nerazumne takse, pa da se vratimo za pregovarački sto. I neka im objasne da se dogovoreno mora poštovati, tako što će insistirati na formiranju ZSO. Nije pomoć dijalogu poziv "dvema stranama" da se uzdržavaju od provokacija, jer Beograd nikoga ne provocira i sve vreme vodi računa o svom narodu na KiM. Za to vreme Haradinaj pominje da će takse trajati večno ako ne bude priznavanja Kosova.

Dačić podseća i da je ruski premijer Dmitrij Medvedev preneo jasnu poruku predsedniku Aleksandru Vučiću - da će Rusija i dalje biti uz Srbiju i imati značajnu ulogu u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i celovitosti, i zaključuje da bi teško moglo da se dogodi da se samo SAD uključe u dijalog, a ne i neko drugi.

Istini za volju, Vašington je sve vreme otkako se vodi dijalog pod palicom EU, imao, najblaže rečeno, savetničku ulogu, ali se, posle neuspeha Berlina i Pariza da dve strane smeste za isti sto početkom jula, postavilo pitanje da li nastupa faza u kojoj će Vašington biti kormilar pregovora. Odlazeći američki ambasador u Beogradu Kajl Skot precizirao je tokom vikenda da oni neće voditi pregovore, ali da će biti tu da pomognu, uz opasku da rešenje treba da dođe od Beograda i Prištine i da mora biti sprovodivo i trajno.

Pre godinu i po, podsetimo, predsednik Vučić je, prilikom posete Moskvi, izjavio da je od lidera Rusije Vladimira Putina dobio potvrdu da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD.

Na drugoj strani, sa ciljem da što pre dođu do pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom, koji, prema njihovom mišljenju, mora da podrazumeva "uzajamno priznavanje", iz Prištine su počela da stižu upozorenja o "rizicima" ako se ostane bez takvog dogovora. Tako je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio u ponedeljak da ne sumnja da će se, ako se ove godine ne zaključi sporazum, ući u opasnu zonu ovih odnosa, koji mogu destabilizovati čitav region.

Šešelj upozorio na antirusku histeriju pred Savetom Evrope! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA