Najnovije

BAGDAD POSLAO OŠTRU PORUKU VAŠINGTONU: Irak neće dozvoliti da SAD napadnu Iran sa njegove teritorije!

Bagdad neće dozvoliti Vašingtonu da koristi njegove vojne baze za pokretanje napada na Iran, naglasio je predsednik zemlje, osudivši ratnohuškačku politiku Donalda Trampa prema islamskoj republici.

Iračka vojska (Foto: Jutjub)

"Mi ne želimo da naša teritorija bude platforma za bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv bilo kojeg od naših suseda, uključujući Iran", izjavio je irački predsednik Barham Salih za Si-en-en, ističući da nema takvog sporazuma između Bagdada i Vašingtona koji bi mogao učiniti da Donald Tramp misli da bi mogao koristiti iračku teritoriju u te svrhe.

U februaru je američki predsednik rekao da bi oko 5.000 vojnika trebalo da ostanu u Iraku kako bi održavali bliski "nadzor" nad Iranom. Dok je u to vreme Tramp rekao da neće koristiti Irak kao odskočnu dasku za napad na Iran, rastuća američka osveta protiv Islamske Republike mogla bi uključiti u sukob sva američka sredstva u regionu.

SAD su bile spremne da započnu napad protiv Teherana prošle sedmice, nakon što je azijska zemlja oborila američki špijunski dron RK-4 "Global hovk" nad svojim teritorijalnim vodama. Predsednik Tramp je u petak izjavio da je otkazao napad nakon što mu je rečeno da bi moglo da pogine 150 ljudi.

Međutim, Tramp je zapretio Islamskoj Republici totalnim "uništenjem" ako napadne "bilo šta američko".

U međuvremenu, Salih se prisetio gorkog iskustva američke invazije na svoju zemlju, podsećajući Vašington da je prebrzo da pokreće rat bez razmišljanja o mogućim posledicama.

Izrael krenuo avijacijom protiv Islamske države! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA