Najnovije

ŠOKANTNA PORUKA NATO ALIJANSE SRBIMA: Uzmite sever Kosova, mi se nećemo mešati!

Srbija treba da uzme četiri opštine na severu Kosova, šta ih briga za Albance, savetuju iz NATO alijanse, na čijem je čelu Jens Stoltenberg.

Sedište NATO u Briselu (Foto: Jutjub)

Ideju zapadnog vojnog saveza javno je predstavila Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlanske studije, čiji je cilj promovisanje NATO pakta i lobiranje za ulazak Srbije u Alijansu predlaže Beogradu da na ucene i pritiske Prištine odgovori konkretnim potezom.

- Odlukom Vlade Srbije promenila bi se preambula Ustava u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije". Time bi Srbija ojačala svoju poziciju. Mi bismo napravili proaktivan stav, nenasilan. Ne bismo nikoga provocirali bezbednosno, napravili bismo mogućnosti za više novih opcija i aktera u novom formatu - precizirala je Milićeva.

Bolan kompromis

Pripajanje severa, prema strategiji NATO predstavnice, ne znači priznanje nezavisnosti za ostatak Kosova.

- Takvim gestom Srbija bi pokazala da je spremna na bolan kompromis - smatra Milićeva.

Ističe da ovaj potez ne treba tumačiti kao udaljavanje od Rezolucije 1244 ili Briselskog sporazuma, već kao "uobličavanje" stanja na terenu.

- Ne radi se o etničkoj podeli, nego o prihvatanju bolne realnosti da Srbija ne kontroliše ostatak Kosova, ali da kontroliše sever, gde su i resursi. Mislim da je rukovodstvo zemlje do sada pokazalo izuzetnu spremnost za teške korake. Srbija više nema vremena za čekanje, ima dobru poziciju sa Rusijom i Kinom, važnim akterima zbog Rezolucije 1244, i jača saradnju sa Amerikom - navodi Milićeva i dodaje da se međunarodna zajednica, koja želi rešenje kosovskog pitanja, ne bi protivila ovakvom rešenju.

Pojašnjava da Srbija ne bi zatvorila vrata pregovorima i da bi nastavila sa njima o drugim uslovima, ali da Kosovo sada dobija "tizer" i nove okolnosti u smislu "nismo vas prepoznali južno od Ibra" i da se onda vidi kako će se dalje sa tom okolnošću oni nositi jer, kako kaže, proamerički stav nisu "zastavice", već kompromis i spremnost na zajedničke poteze.

Samo mirna rešenja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić podseća da je dijalog u blokadi zbog jednostranih poteza Prištine.

- Ukidanje taksi na srpsku robu, kao što znate, preduslov je da se sedne za sto i nastavi dijalog. Kao država, Srbija je okrenuta traženju mirnog rešenja, vođenu odgovorne nenasilne politike i to će i dalje biti glavni pravac delovanja naše države. Da li NATO ima ovakav plan, ne znam, ali je činjenica da je to realno stanje na terenu - navodi Dačić u izjavi za Srpski telegraf.

S druge strane, Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, ne misli da bi trebalo olako preći preko rešenja koje je prezentovala Milićeva.

- Taj scenario o rešenju pitanja statusa realno je koliko i svi drugi o kojima se govori. Da bi se to realizovalo, neophodna je podrška Vašingtona. Što se Srbije tiče, ona je tu da zaštiti svoj narod ukoliko bi bio napadnut, ali u ovom slučaju na potezu je srpski narod koji živi u pokrajini i najbolje zna da li i kada treba da preuzmu inicijativu. Tu su narodna volja i odluka od suštinskog značaja - mišljenja je Miletić.

Erdogan poslao važnu poruku Vučiću i Srbiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA