Najnovije

SVET NA IVICI RATA! PUTIN POSTAVIO RAKETE NA KUBI! Na pomolu nova kubanska raketna kriza kao ona iz 1962! (VIDEO)

Ruski predsednik u Havanu poslao fregatu "Admiral Gorškov" sa krstarećim raketama "kalibar", koje imaju domet do 2.500 kilometara i mogu da nose nuklearnu bojevu glavu. To je odgovor na nagomilavanje NATO snaga u blizini ruskih granica

Putin (Foto: kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin rasporedio je rakete na Kubi, na samom pragu SAD, kao odgovor na nagomilavanje snaga NATO u Istočnoj Evropi. Fregata "Admiral Gorškov" sa krstarećim raketama ukotvila se u Havani, a analitičari kažu da je situacija veoma slična kubanskoj raketnoj krizi tokom Hladnog rata, kad je svet bio na ivici nuklearnog sukoba.

Prijateljska poseta

Ruska fregata sa raketama "kalibar", koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu i imaju domet do 2.500 kilometara, uplovila je u Havanu u ponedeljak. Vojnici su se iskrcali u luci, a sve to pomno je pratila posada američkog razarača "USS DŽejson Danhem", koji je usidren svega nekoliko kilometara od obale Kube, u međunarodnim vodama.

Prema navodima kubanske televizije, ruska fregata je u prijateljskoj poseti.

- Posada broda u programu posete ima mnogo aktivnosti, uključujući i posetu šefu Kubanske revolucionarne mornarice, kao i obilazak istorijskih i kulturnih spomenika - objavila je kubanska TV, ne otkrivajući nikakve druge detalje.

Ni ruska mornarica nije otkrila zašto je fregata "Admiral Gorškov" poslata u Havanu, ali je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nagovestio da je to odgovor na nagomilavanje snaga NATO u blizini ruskih granica.

- NATO godinama konstantno nagomilava vojsku u Istočnoj Evropi. Nakon izlaska SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 2018, odnosi sa Rusijom su još gori. Eventualno raspoređivanje takvih američkih raketnih sistema, u blizini ruskih granica, dovelo bi do usijanja. Situacija ne bi postala samo komplikovana, već bi mogla da eskalira. Mogli bismo da se nađemo u situaciji sličnoj kubanskoj raketnoj krizi iz 60-ih godina prošlog veka - upozorio je Rjabkov.

SAD na meti

On je to izjavio nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio da će dodatnih 1.000 vojnika razmestiti u Poljskoj, u kojoj se već nalazi 4.500 pripadnika NATO trupa. Osim toga, Pentagon je prošle nedelje odobrio vojnu pomoć Ukrajini vrednu 250 miliona dolara. Amerikanci planiraju da ukrajinsku vojsku snabdeju snajperskim puškama, raketnim lanserima, protivraketnim radarima, sistemima za elektronsko ratovanje, noćnim vizirima i medicinskom opremom.

Takvi Trampovi postupci su, prema navodima bezbednosnih analitičara, naterali Rusiju da pošalje fregatu "Admiral Gorškov" na Kubu. Oni ocenjuju da situacija veoma podseća na raketnu krizu iz 1962. Tada je Sovjetski Savez postavio balističke rakete na Kubi kao odgovor na američki pokušaj invazije te karipske zemlje 1961. i razmeštanje projektila u Italiji i Turskoj. Napetost je trajala od 16. do 28. oktobra, kad je postignut dogovor da SSSR skloni svoje rakete sa Kube, a SAD iz Turske, kao i da se Amerika više nikad ne usudi da napadne karipsku zemlju. U tom periodu svet je bio najbliži trećem svetskom ratu.

- Ruske rakete dometa 2.500 kilometara u Havani predstavljaju ozbiljnu pretnju SAD. Kuba je udaljena svega 165 kilometara od Floride, što znači da je veliki deo američke teritorije sada u dometu ruskih projektila. Ovim je Putin uputio poruku Trampu da se niko ne oseća prijatno kad mu neprijateljska vojska nagomilava trupe i oružje u blizini granica. Slično se dogodilo i tokom kubanske raketne krize, kad je SSSR bio prinuđen da odgovori na američko razmeštanje raketa u blizini njegovih granica - naveli su eksperti.

I sam Putin je ranije ove godine izjavio da je Rusija spremna na krizu kakva je bila kubanska ukoliko Tramp nastavi sa neprijateljskim potezima.

- Nema potrebe podizati tenzije na nivo koji smo imali tokom kubanske raketne krize 60-ih. To svakako ne želimo, ali ako SAD to hoće, Rusija je spremna - izjavio je Putin u februaru ove godine.

Digao vojsku na noge zbog Irana

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je vojsku na noge zbog povišenih tenzija između SAD i Irana. Velike vojne vežbe, u kojima učestvuje čak 150.000 vojnika, 500 aviona i 20.000 vozila, počele su juče i trajaće pet dana.

Vežbe je iznenada najavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Petodnevne vojne vežbe održaće se na 35 poligona. Cilj nam je da proverimo spremnost vojske da održi bezbednost u ovim izazovnim vremenima. Mobilisali smo vojnike iz svih jedinica kako bismo proverili borbenu gotovost zemlje - rekao je Šojgu.

Ruski general-major Sergej Lipovoj dodao je da su vežbe povezane sa pogoršanjem odnosa SAD i Irana.

- Povod za ovo su gotovo svakodnevne pretnje Amerike ratom Iranu, ali i širenje NATO snaga na istok Evrope, u blizini ruskih granica - istakao je Lipovoj.

Kubanska raketna kriza 1962.

- trajala 13 dana, od 16. do 28. oktobra 1962.

- predsednik SSSR Nikita Hruščov razmestio balističke rakete na Kubi, na zahtev Fidela Kastra

- to se dogodilo nakon neuspele invazije SAD na Kubu 1961. i postavljanja američkih raketa u Italiji i Turskoj

- Amerika je 22. oktobra postavila pomorsku blokadu oko Kube da ne bi dozvolila dopremanje dodatnih sovjetskih raketa i zahtevala od SSSR da razmontira svoje sisteme na karipskom ostrvu

- posle napetih pregovora između Hruščova i tadašnjeg predsednika SAD DŽona Kenedija, SSSR je pristao da skloni rakete sa Kube

- u zamenu za to SAD su sklonile svoje rakete iz Turske i obećale da nikad više neće napasti Kubu

- nakon toga, zbog velikih tenzija, ustanovljena je takozvana crvena linija, direktna telefonska veza između Moskve i Vašingtona

Nova vojna pošiljka za Venecuelu

Putin je uputio novu vojnu pošiljku Venecueli i njenom predsedniku Nikolasu Maduru. Transportni avion ruskog ministarstva odbrane "iljušin Il-62" sleteo je na aerodrom u Karakasu u ponedeljak, ali nije otkriveno kakav je tovar doneo.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naveo je samo da je u pitanju rutinska poseta.

- Reč je o održavanju opreme kojom je Rusija ranije snabdela Venecuelu. To je u skladu sa vojnim ugovorima i rutinski je posao - objasnio je Rjabkov.

Međutim, zapadni mediji podsećaju da su u martu dva ista "iljušina" već sletela u Karakas i da je Tramp tada poručio Rusiji da "ode iz Venecuele", koju smatra dvorištem SAD.

- Nova vojna pošiljka sasvim sigurno predstavlja guranje prsta u oko Trampu, koji od početka godine pokušava da svrgne Madura i na njegovo mesto postavi lidera opozicije Huana Gvaida - ocenjuju zapadni mediji.

Ruski nuklearni ledolomci osvajaju Arktik. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA