Najnovije

PROTEST "1 OD 5 MILIONA": Srbija se umiriti ne može!

Okupljanje građana u okviru 30. protesta "1 od 5 miliona" ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Protestna kolona se kretala od Terazijske česme do trga Nikole Pašića, potom kroz Dečansku i Nušićevu ulicu do Politike, odakle se kroz Svetogorsku uputila do zgrade Radio Televizije Srbije (RTS).

Na početku, pročitano je pismo Uroša Janjića, mladića koji je prošle nedelje izboden u Nišu zbog toga što je nosio majicu sa antifašističkim motivom.

- Umoran sam od podela, mržnje i nasilja. Ono što se meni dogodilo samo je jedan slučaj. Sada je pred nama izbor između nenasilja i samouništenja. Ne treba da se delimo još više. Mržnja ne može pobediti mržnju. Verujem da će nenaoružana istina imati poslednju reč - navodi se, između ostalog u Uroševom pismu.

Okupljenima se obratio i nekadašnji član Otpora Srđan Milivojević.

- Izašli smo na ulice pre sedam meseci jer su hteli da ubiju Stefanovića. Danas pale kuće novinarima, napastvuju žene u Brusu. Upalili smo plavu baklju slobode. Srbija se umiriti ne može. Srbijom neće vladati onaj ko ima oštriji nož - rekao je on.

Govorio je i Nikola Jovanović, šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda.

- U zadnjih šest meseci smo udarili temelje nove Srbije - da država pripada narodu, a ne jednoj partiji, da predsednik bude jedan od nas, a ne ispred nas. Da napredovanje u novoj Srbiji nikad ne bude udaljavanje od integriteta već posvećenost, rad, moral. Ulazimo u jesen sa velikim kapitalom: dogovorom naroda i opozicije da ovaj sistem mora da se razmontira. Ukoliko izbori ne budu fer i pošteni, mi na takve izbore nećemo izaći. Ako pritiskom svih nas omogući fer i poštene izbore, na njih idemo svi zajedno. Ne idemo na cenzus, da nama bude bolje, da se uvalimo u skupštinske fotelje i restorane, idemo samo sa jednom idejom - da pobedimo. Ako traže opoziciju koja bi bila ikebana nek ne gledaju u našem pravcu - rekao je on i obraćanje završio stihovima Jovana Jovanovića Zmaja "Malo nas je, al nas jaka sila kreće".

Kako su počeli protesti

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Pročitajte OVDE sve o novom predsedniku Požege koji ima 25 godina.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA