Najnovije

Od lažne nade do lažnih zastava: Tramp priprema pozornicu za globalni rat

U ovom trenutku Tramp vodi rat sa svima koji se ne zovu Izrael i Saudijska Arabija. Čak ni saveznici ne smeju biti pošteđeni Trampovog gneva zbog svih njihovih gadosti protiv njegove voljene Amerike.

Tramp (Foto: Jutjub)

Piše: Tom Luongo

U najvećoj televizijskoj seriji devedesetih godina, Vavilon 5, jedan od glavnih likova, Londo, slab i pošten čovek, sklapa dogovor sa đavolom i oslobađa najgore impulse svog umirućeg carstva, kako bi ga vratili svojoj bivšoj slavi.

U jednom trenutku shvata da su se stvari otele kontroli. Dogovor koji je sklopio ima mnogo više posledica nego planiranih dobitaka. Tako se on suočava sa jednim od njegovih saveznika u Kraljevskom dvoru koji mu govori:

„Samo idiot vodi rat na dva fronta. Samo naslednik prestola kraljevstva idiota vodi rat na dvanaest frontova! “

Ako je to zapažanje istinito, onda je Donald Tramp unuk tog naslednika. U ovom trenutku Tramp vodi rat sa svima koji se ne zovu Izrael i Saudijska Arabija. Dakle, to bi se nazvalo ratovanjem na najmanje trideset različitih frontova. Čak ni saveznici ne smeju biti pošteđeni Trampovog gneva zbog svih njihovih gadosti protiv njegove voljene Amerike.

Sve to je u službi njegove taštine, kako bi ostao zapamćen kao najveći predsednik u istoriji SAD-a, koji je doneo mir na Bliski istok i vratio Americi stari sjaj.

Šteta što će njegove akcije dovesti do rata i osigurati uništenje njegove voljene zemlje.

SAD su umiruće carstvo koje očajnički želi da zadrži svoju poziciju jedinstvene sile u svetu. Tramp je unajmio ljude koji, iz različitih razloga, pozdravljaju svetski sukob kako bi ostvarili svoju viziju sledeće faze američke nadmoći.

Kako je nedavno istakao Alister Kruk, DŽon Bolton i Majk Pompeo pripremaju teren za napad na Iran. Obojica su učenici Bernarda Levisa i njegovog plana razbijanja centralnoazijskih zemalja po etničkim linijama koje još uvijek dominiraju u D.C. Plan je da se Iran jednostavno udari preko glave sa što većom palicom i pokori.

Majk Pompeo gura Trampa ka konačnom sukobu sa Iranom iz religioznih razloga gledajući na to kao na krajnji sukob između dobra i zla. DŽon Bolton to čini jednostavno zbog ciničnih, istorijskih predrasuda i činjenice da je on komunista koji to ne shvata. Kruk s pravom postavlja pitanje da li se amoralni Tramp, čiji su predrasude prema Iranu duboko ukorenjene, može izmanipulisati za ulazak u širi rat kako bi se postigli ovi ciljevi?

Tramp bi mogao da bude ljut na Boltona što ga je uključio u operaciju promene režima u Venecueli, ali taj  bes je ograničen. Trampova jedina emocionalna veza sa Venecuelom je njegova taština. Da je uspelo bilo bi sjajno i on bi to iskoristio. Ali pošto nije, i to na najsramotniji način, on je sada spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o rešenju tog problema, ako će mu to doneti reizbor.

Iran je sasvim druga stvar. NJegovo predsedavanje bila su revolucionarna vrata iranskih jastrebova, od generala DŽejmsa Matisa i H.R. Mekastera do njegove sadašnje administracije.

Siguran sam da je Pompeo vrlo jasno ukazao Putinu u Sočiju da su SAD spremne na sve kako bi zaštitile svoj nadolazeći mirovni plan za Izrael. Ovi pajaci misle da mogu da ugroze Rusiju u većem ratu, čitaj: potencijalno nuklearnom, i nateraju Putina da odustane od Irana.

Čak je i Henri Kisindžer mislio da je ovaj plan glup.

NJihovo razmišljanje je jedini razlog zbog kog je Iran spreman da se suprotstavi SAD-u i to zato što ga podržavaju Rusija i Kina.

Ukloniti Rusiju preteći joj nuklearnim ratom, objaviti Kini trgovinski rat misleći da može da je pobedi napadajući njihov slab, bankarski sistem. Tako Tramp planira da obezbedi bezbedniji svet za Izrael.

Takođe sam siguran da su Lavrov i Putin poručili Pompeu da se povuče i drži dalje od švedskog stola.

Sasvim je jasno da Bolton veruje da je ovo najbolji put do pobede. Zapamtite, neokonzervativci kao što su Bolton i Čejni smatraju da su pregovori slabost i da svet ima smisla samo ako ga možete prisiliti na nešto.

Bolton je ubedio Trampa ne samo da ostane u Siriji, već i da izvrši pritisak kao deo politike prema Iranu, izgladnjujući zemlju benzina kontrolom naftnih polja na jugoistoku, u blizini Iraka.

Još očiglednije su provokacije podržavanja Irana u kršenju ograničenja JCPOA za skladištenje obogaćenog uranijuma i teške vode kroz sankcije zabrane izvoza, dok se grupa prevoznika šalje u Persijski zaliv.

Ali šlag na torti je najnovija verzija incidenta u Zalivu Tonkin sa četiri naftna tankera koji su sabotirani tokom vikenda u blizini luke UAE Fujairah na Arapskom moru. Elijah Magnajer izveštava da je Iran zaista to učinio kao upozorenje svim zalivskim zemljama da će, ako Tramp krene u rat, svi patiti.

Imamo neposredne osude Iranaca koji optužuju Izraelski Mosad i SAD koje optužuju Irance za to.

Ako se to desilo onda je poziv Irana Trampov i Boltonov blef. Oni su spremni za rat sa Sjedinjenim Državama, za koji misle da birači SAD-a ne bi mogli da svare. I niko ne želi da vidi da li je Iran sposoban da obori jednog od američkih nosača aviona.

Iran je, očigledno, spreman da pokaže svetu koliko je tanak papir Trampovog tigra.

Ako Iran to nije uradio i ako je sve to predstava, onda je Tramp već doneo svoju odluku i rat će se u nekom trenutku desiti, ukoliko sankcijama ne uspe da dovede iranski režim na kolena.

Ruski specijalac koji je obožava Srbe herojski poginuo u borbi sa desetoricom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA