Najnovije

PUTIN ĆE PROFITIRATI ZBOG EKONOMSKOG RATA SAD I KINE: Ono što sledi će slediti Ameriku

Mala i srednja preduzeća u Kini, pod pritiskom trgovinskog rata Vašingtona, razmatraju mogućnost prelaska proizvodnje u Rusiju, saopštio je generalni sekretar Udruženja kineskog prekomorskog razvoja (CODA), He Zenveij za RIA Novosti pre Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Putin, Si i Tramp (Foto: Pravda/ Sinhua)

Trgovina između Kine i SAD uglavnom se oslanja na mala i srednja preduzeća, dok kinesku bilateralnu trgovinu sa Rusijom predstavljaju velike državne kompanije, rekao je on.

„Međutim, mnoga kineska izvozno orijentisana mala i srednja preduzeća sada se suočavaju sa poteškoćama. SAD su već povećale svoje carine na kinesku robu sa 10 na 25 posto, što je jednako zatvaranju vrata američkom tržištu. U slučaju da se američki potrosači slože da više plaćaju iz svojih džepova, ove kompanije će biti u mogucnosti da povećaju cene proizvoda za 25 odsto, što je tesko moguće, “rekao je on.

U takvim teškim uslovima, kineske kompanije se sada bore da održe svoje postojanje. "Trebalo bi da razmisle o preselenju proizvodnje u Rusiju", rekao je on, dodajući da bi "kineska roba proizvedena u Rusiji mogla dalje da se prodaje u Sjedinjenim Državama, pa čak i u Evropi."

Tekuća razmena uvođenja carina između Kine i SAD u poslednje vreme pogoršala. Vašington je povećao carine sa 10 na 25 procenata carine na kinesku robu u vrednosti od oko 200 milijardi dolara. Američki predsednik Donald Tramp je takođe je naredio početak uvođenja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara. Kao odgovor na to, Peking je u subotu podigao carine na američki uvoz u vrednosti od 60 milijardi dolara.

U međuvremenu, trgovina između Rusije i Kine zabeležila je istorijski rast prošle godine od oko 25 odsto na 108 milijardi dolara, prevazilazeći sve prognoze. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Kina je bile i biće ruski spoljnotrgovinski partner broj jedan. Predsednik je nedavno rekao da dve zemlje uživaju najbolje ikad do sada trgovinske i ekonomske veze.

Kako su Tigrove snage probile linije terorista u južnom Idlibu saznajte OVDE.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA