Najnovije

VAŽNIJI IM MAUZOLEJ: Režim u Podgorici odbio peticiju za obnovu NJegoševe kapele na Lovćenu

Ministarstvo kulture Crne Gore odbilo je peticiju „zahtev za obnovu NJegoševe kapele na Lovćenu„, koju je preko portala „Glas građana – e-Peticije“ podneo predsednik Udruženja Pokret sloboda narodu Boško Vukićević.

NJegoš (Foto: Jutjub)

Zakon propisuje da svaka peticija, koja dobije podršku najmanje 3000 građana, bude od strane nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i predata Vladi na razmatranje.

«Naravno, ne gajim iluzije da bi Vlada imala pozitivan stav prema takvoj peticiji, ali u vremenima žestokih nasrtaja režima na imovinu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatram da bi bilo od izuzetne važnosti da narod masovno podrži ovakvu vrstu zahteva,» kazao je Vukićević.

Kako, dodao je on, elektronski formular ne nudi dovoljno prostora za obrazloženje peticije, u tekstu sam naveo mali dio eseja moje majke, prof. Anđelke Vukićević – „Otpori uklanjanju NJegoševe kapele s Lovćena“, iz 1990. godine:

„Uklanjanje kapele s Lovćena u direktnom je sukobu sa NJegoševom poslednjom voljom.

NJegoš je, kako se dobro zna, naložio svojim rođacima i saradnicima kao „potonju želju“ (njegov izraz) da ga sahrane u crkvici na Lovćenu (preteći prokletstvom i ističući da će mu poslednji čas biti „najžalosniji“ i da im tu žalost stavlja „na dušu“ ako ne obećaju njeno ispunjenje). Ispunjenje želje je obećano i izvršeno 1855. I obnovljeno 1925.

Uklanjanje kapele, odnosno razdvajanje NJegoša od kapele na Lovćenu kršenje je dakle poslednje volje, nasilje nad amanetom (i navlačenje na sebe, zasluženog, prokletstva).

Amanet se mora izvršiti (u takvim slučajevima, tj. u svim slučajevima u kojima nije u sukobu sa načelima humanosti i morala). Poslednja volja je zakon koji bespogovorno poštuju pozitivna prava; ona se ne može menjati nikakvim drugim zakonima.

Jednako (tj. i nezavisno od pozitivnih zakona, pravnih propisa) amanet pretpostavlja najveće humane i moralne obaveze koje se ne mogu dovoditi u pitanje. On je ljudima najveća svetinja.“

Vukićević je kazao da ga je Ministarstvo kulture obavestilo da je peticija odbijena, uz obrazloženje o „nužnosti zaštite mauzoleja kao kulturnog dobra“.

«Moram istaći da ni u jednom delu teksta svoje peticije nisam pominjao ugrožavanje mauzoleja, njegovo eventualno uništenje ili izmeštanje. Uopšte, smatram da spomenike, iz bilo kog perioda oni poticali i bilo koju ideologiju oni zastupali, ne treba uklanjati niti uništavati. Oni su svedočanstvo jednog vremena. Što se tiče kapele i mauzoleja – valjda je Lovćen dovoljno veliki da ima prostora za obe građevine? A NJegošu je svakako mesto u kapeli, jer tako glasi njegova poslednja želja. Odbijanje moje peticije od strane Ministarstva kulture smatram još jednim grubim režimskim ugrožavanjem prava građana na slobodno i demokratsko izjašnjavanje, naveo je Vukićević na svom FB profilu.

Edi Rama ima tesne veze sa narko bosovima, više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA