Najnovije

Vučić ljut na Zapad zbog Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je trenutno „veoma ljut“ na Zapad, i to iz nekoliko razloga, kažu nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

Vučić (Foto: Jutjub)

Sagovornici ističu da Vučić i ostali srpski zvaničnici krive Kvintu – SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju, kao i Evropsku uniju, što nisu više primorali kosovske Albance da ukinu takse na robu iz Srbije, a i ne kriju da im nisu po volji ocene i kritike koje je Evropska unija izrekla u najnovijem izveštaju o evropskom putu Srbije.

„U ovom trenutku izgleda kao da se Srbija okreće Rusiji, ali da li je to taktički, privremeni potez Vučića ili trajnije opredeljenje, ostaje da se vidi. Ne treba zaboraviti da zvaničnom Beogradu ne bi bilo tako lako da u potpunosti okrene leđa Zapadu i da se prikloni zagrljaju Kremlja jer su pojedine zapadne zemlje, kao i članice EU, strateški ekonomski partneri Srbije, pa je zbog toga značajno održavati dobre političke odnose sa zapadnim državama“, ističu izvori Danasa.

Diplomate ukazuju i da je indikativno što je Vučić javno izjavio da „nije imao vremena“ da se susretne sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem, povodom Izveštaja EK o Srbiji. Podsetimo, srpski zvaničnici su burno reagovali na taj dokument, ističući da sadrži i „političke ocene“, a ne realno stanje.

Predsednik Srbije je pre nekoliko dana, takođe, izrazio sumnju u to da li će, uopšte, biti održan sastanak u Parizu o Zapadnom Balkanu, zakazan za 1. jul, na kojem se očekuje da kosovsko pitanje bude jedna od glavnih tema. S druge strane, diplomatski izvori tvrde da uprkos zaoštrenim odnosima sa Kvintom Vučić „teško da će prokockati šansu“ da se susretne sa evropskim liderima, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Aleksandar Vučić se susreo sa Miroslavom Lajčakom, ministrom spoljnih poslova Slovačke, koja predsedava OEBS-u. Kako je saopšteno, oni su razgovarali o odnosima dveju zemalja, situaciji na KiM, odnosima u regionu… Vučić je izrazio zahvalnost što Slovačka „uprkos brojnim pritiscima istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“.

Tramp i Makron rešavaju kosovski čvor! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA