Najnovije

NEPRIJATELJSKI DRON VIĐEN PRVI PUT: Na snimku se sve jasno vidi!

Libijski izvori objavili su 9. juna video koji prikazuje turski Bairaktar TB2 neimenovani borbeni avion (UCAV) koji lete zapadno od glavnog grada zemlje, Tripolija.

Dron (Foto: Jutjub)

Snimak je prvi dokaz koji potvrđuje da Turska upravlja UCAV-ovima preko Libije kako bi podržala Vladu Nacionalnog sporazuma (GNA). Libijska nacionalna armija (LNA) već sada upozorava na to već više od nedelju dana.

Bairaktar TB2, koji je prvi put predstavljen 2014. godine, traje 24 sata. UCAV može nositi do četiri precizno vođene municije iz porodice MAM iz Turske.

Kemal Akar, turski posmatrač odbrane na Tviteru, objavio je fotografije koje prikazuju dvije zemaljske kontrolne stanice (GCS) za Bairaktar TB2 u Tripoliju.

Kontrolne stanice su, kako se izveštava, otpremljene iz turske luke Samsun u Tripoli na brodu pod brojem pod imenom "AMAZON", sa zastavom Moldavije, prošlog meseca. Ista pošiljka obuhvatila je više od 20 BMC Vuran i BMC Kirpi mina otpornih zaseda (MRAP) vozila.

Ranije ove sedmice, LNA je tvrdila da su njeni ratni avioni uništili turski UCAV u aviobazi Mitiga zapadno od glavnog grada Libije. Ostaje nepoznato da li je Bairaktar TB2 zaista uništen u vazdušnom napadu.

Raspoređivanje UCAV-a u Libiji predstavlja korak bez presedana od strane Turske, što je poznato kao ključna podrška GNA. Ovaj korak će najverovatnije dovesti do više napetosti između Ankare i arapskih pristalica LNA.

Iran ima novi sistem protivvazdušne odbrane! Više o tome OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA