Najnovije

DUBOK RAZDOR MEĐU ČLANICAMA EU: Evropski lideri ne mogu da se slože, posle tri sata samit odložen!

Iako su evropski lideri u noći s nedelje na ponedeljak trebali izabrati nova imena na vodećim funkcijama u EU, to se nije dogodilo.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

Naime, prema izveštajima iz Brisela predsednik Evropskog saveta Donald Tusk odlučio je odložiti samit.

Ta odluka je donesena pola sata pre ponoći, a pred liderima Evropske unije sada predstoje bilateralni sastanci nakon kojih će se nastaviti samit na kome će biti izabrani novi predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta te visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Iako su se u proteklim danima imena poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića vezivala za ozbiljnog pretedenta za funkciju predsednika Evropske komisije, u poslednji čas u Briselu je ime Fransa Timermansa iskočilo u prvi plan, što je stvorilo i podele među liderima EU.

Timermans je navodno trebao biti izabran nakon razgovora vođenih između Francuske, Španije, Holandije i Nemačke na Samitu G20 u Japanu. Ali, prema izveštajima iz Brisela, Timermans nema podršku Evropske narodne stranke.

Lideri EPP-a su potvrdili da ne odustaju od zahteva da im, kao najvećoj stranci u Evropskom parlamentu, pripada mesto predsednika Evropske komisije. Irski premijer Leo Varadkar je otvoreno rekao da "unutar EPP-a postoji veliki otpor dogovoru postignutom u Osaki".

Pol Ziemiak, glavni sekretar nemačke Hrišćansko - demokratske unije (CDU), stranke koju je do decembra prošle godine vodila nemačka kancelarka Angela Merkel rekao je za ARD da je Manfred Veber određen za predsednika EK kao vodeći kandidat EPPa.

- Ima iza sebe najjači blok. I zato je određen za predsednika Komisije. Sve drugo bi bilo nerazumno - rekao je Ziemiak.

Bugarski premijer Bojko Borisov je kazao da je "mnogo toga došlo iz Osake, ali da niko tamo nije imao pravo pregovarati u ime EPP-a koju god poziciju ta osoba ima".

Nakon više od tri sata kašnjenja početka, samit je na kraju odložen.

Mogu li svetske sile da sačuvaju nuklearni sporazum?! Više o tome OVDE

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA