Najnovije

DOJČE VELE: Ministarstvo odbrane je sada u rukama AKK!

Nova nemačka ministarka odbrane ima inicijale AKK, i štićenica je kancelarke Angele Merkel. Baš kao što je to bila i sada već bivša ministarka odbrane Ursula fon der Lajen - koja je postala "predsednica vlade EU".

Anegret Kramp-Karenbauer (Foto: Jutjub)

Anegret Kramp-Karenbauer, šefica nemačke stranke CDU koja je na toj funkciji odmenila kancelarku Angelu Merkel, postala je nemačka ministarka odbrane. Dosadašnja ministarka odbrane Ursula fon der Lajen (CDU) prešla je na funkciju predsednice Evropske komisije. Tako je ministarstvo odbrane i dalje pod rukovodstvom jedne žene.

Kramp-Karenbauerovu mediji često označavaju i samo inicijalima AKK. O njoj - iako je bila premijerka Sarske oblasti - šira nemačka javnost nije znala mnogo dok joj Angela Merkel nije ustupila fotelju predsednice CDU. Ono što se zna jeste da pripada klasičnom konzervativnom krilu Demohrišćana. Na primer, bila je vrlo rezervisana prema konceptima istopolnih brakova, a osobe sa nedefinisanim polnim karakteristikama („divers") joj neće zaboraviti jednu pošalicu izrečenu za vreme poslednjeg karnevala u februaru ove godine – povodom uvođenja toaleta za „treći pol" u Berlinu.

O AKK se dugo govorilo i kao o mogućoj sledećoj nemačkoj kancelarki – zbog klasičnog puta ka funkciji šefice CDU do koje je stigla pobedivši dvojicu glavnih protivkandidata, ali uz svesrdnu podršku kancelarke. Poslednjih nedelja su ankete javnog mnjenja pokazale da je popularnost AKK još nedovoljna da bi ona mogla da se promoviše kao sledeća kandidatkinja Demohrišćana za kancelarsku funkciju. Na funkciji ministarke odbrane će svakako imati mogućnost da pokaže državničke veštine koje dosad nisu mogle da se vide.

Pročitajte OVDE šta se to pitaju Izraelci.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA