Najnovije

MOĆAN SAVEZNIK – MOĆNA SRBIJA: Evo zašto je poseta francuskog predsednika u ovom trenutku važna!

Srpska desnica pozdravlja posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji jer Francuska predstavlja jednu od najmoćnijih i najuticajnijih evropskih i svetskih država.

Miša Vacić (Foto: Jutjub)

Piše: Miša Vacić

Odnosi naše zemlje i Francuske imaju dugu istoriju, još od ženidbe srpskog kralja Uroša Prvog sa anžujskom princezom Jelenom u 13.veku. Ove godine obeležavamo 180 godina postojanja modernih diplomatskih veza jer je knez Miloš 1839. godine primio prvog francuskog konzula Andre Dikloa u tadašnjoj srpskoj prestonici Kragujevcu.

Tokom istorije odnosi Srbije i Francuske bili su uglavnom dobri i saveznički a samo je u kraćim periodima dolazilo do narušavanja odnosa. Srpska desnica podseća da su se generacije srpskih đaka i studenata školovale na najboljim francuskim akademijama i fakultetima da bi stečeno znanje kasnije primenili u rodnoj zemlji. Veliko prijateljstvo dva naroda iskovano je naročito u 1.svetskom ratu kada su naši vojnici zajednički ginuli za isti cilj protiv zajedničkog neprijatelja.

Srbi su u Francuskoj imali velikog saveznika i prijatelja u godinama tokom Velikog rata i nakon njega i za Srbiju bi obnova strateškog partnerstva sa ovom moćnom državom značila puno u svakom smislu. Tragična NATO argesija na Srbiju 1999.godine označila je i narušavanje francusko-srpskih odnosa ali i tada je u Francuskoj bilo dosta uticajnih ljudi koji su se borili za istinu o srpskom narodu. Važno je da se podsetimo na majora Pjer Anri Binela koji je srpskim vlastima javljao mete napada NATO i time spasao ogroman broj života.

Ovaj Francuz je napisao i knjigu o zabludama Zapada oko pitanja Kosova i Metohije. Tu je i francuski komandant specijalaca Žak Ogar koji se otvoreno suprotstavljao albanskim teroristima i NATO snagama iz drugih država koje su ih pomagale u progonu Srba i uništavanju srpske imovine. Ovi francuski oficiri nisu usamljeni jer postoji veliki broj javnih i uglednih ličnosti u Francuskoj koji nisu zaboravili na Srbiju u njenim najtežim danima. Srpska desnica smatra da je dolazak predsednika Makrona u Beograd jasan pokazatelj da se u odnosu prema Srbiji stvari menjaju na bolje u svetu.

Sa francuskim predsednikom u Srbiju dolazi i velikaprivredna delegacija sa ciljem da uspostavi što bolje odnose sa srpskim privrednimsubjektima. Velike francuske investicije doprineće bržem ekonomskom razvoju zemlje, otvaranju novih radnih mesta i ukupnom jačanju srpskih pozicija u regionu. Posebno nas raduje činjenica da predsednik Francuske dolazi samo u Beograd i time ga označava kao centar regiona. Bliska saradnja u oblasti odbrane, bezbednosti, trgovine i izgradnje savremene infrastrukture podići će Srbiju ekonomski, politički i vojno na viši nivo od ostalih država u susedstvu.

Problem Kosova i Metohije naša zemlja će lakše rešavati uz snažnog evropskog saveznika a Francuska je već udarila politički šamar separatističkim albanskim liderima iz Prištine zbog uvođenja fantomskih taksi na robu iz centralne Srbije i označila iz kao krivce za zastoj u pregovaračkom procesu. Srpska desnica podržava strpljivu politiku naše zemlje koja već polako daje rezultate. Svako u Srbiji treba da bude ponosan na želju francuskog predsednika da obiđe grob legendarne srpske ratnice Milunke Savić koja je odlikovana i najvišim francuskim vojnim ordenima u 1.svetskom ratu jer se time iskazuje najveće poštovanje prema našoj slavnoj istoriji.

Dvodnevna poseta predsednika Makrona i  francuske privredne delegacije Srbiji doprinose porastu ugleda Srbije u Evropi a porast našeg ugleda i snaženje srpskih pozicija mogu škoditi samo srpskim neprijateljima. Kao nacionalno odgovorna i državotvorna organizacija Srpska desnica pozdravlja savezništvo sa prijateljima iz prošlih svetskih ratova. Nadamo se da će najavljeno srpsko-francusko partnerstvo biti dugoročno i u cilju ispunjenja srpskih nacionalnih interesa u budućnosti.

Pročitajte OVDE šta to Vacić apeluje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA