Najnovije

AMERIČKI KOŠMAR SE OBISTINJUJE! Rusi prave moćno oružje

Rusija razvija potpuno novi stelt bombarder kodnog naziva PAK DA

Foto: Jutjub

Ruski projekat stvaranja stelt bombardera, u slučaju sukoba sa Sjedinjenim Državama, biće od interesa za Kinu, pišu zapadni mediji.

Rusija namerava da značajno poveća proizvodnju strateških bombardera Tu-160M, izjavio je šef korporacije "Rosteh", Sergej Čemezov.
Prema njegovim rečima, modernizovani avioni su po svojim karakteristikama superiorniji od svojih prethodnika – Tu-160.

Tu-160M je dobio novu avioniku, motore NK-32-02 i druge sisteme. Prvi Tu-160M sastavljen od nule debitovao je u januaru 2022. Prema rečima autora, ove letelice se smatraju najspremnijim strateškim bombarderima na svetu.

"Najznačajnija poboljšanja su uključivala integraciju potpuno nove avionike, motora NK-32-02 i niza novih oružja, među kojima je najistaknutija krstareća raketa Ks-101/102, koje izbegavaju radar. Za ovaj avion se trenutno razvija veliki broj hipersoničnih oružja."

Istovremeno, Rusija razvija potpuno novi stelt bombarder kodnog naziva PAK DA. Očekuje se, da će mašina postati glavni konkurent američkim bombarderima B-21 i kineskim bombarderima H-20, koji će ući u upotrebu pre 2030-te.

Detalji o ruskom projektu se čuvaju u najstrožoj tajnosti, a karakteristike budućeg aviona interesuju mnoge zemlje. U međuvremenu, analitičari naglašavaju, da je za stvaranje mašine potrebno mnogo vremena i truda, pa je Moskva odlučila da proširi svoju flotu Tu-160M.
Istovremeno, projekat PAK DA napreduje, i verovatno će se Kina zainteresovati za ovu letelicu, i čak pomoći Rusiji da ubrza njeno stvaranje.

Bilo je sugestija da se PAK DA može u velikoj meri osloniti na podršku, transfer tehnologije i komponente iz Kine, koristeći svoje iskustvo i ulaganja u program H-20. S obzirom na to, da se oba bombardera razvijaju, prvenstveno imajući na umu sukob sa Sjedinjenim Državama, Peking bi mogao pristati da podrži razvoj Rusije.

Ko drži ceo svet u šaci, saznajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA