Najnovije

Makron nam je rekao da nema članstva u EU dok ne sprovede svoj plan reforme, a evo šta on tačno predviđa!

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je tokom posete Srbiji svoj poznati oštar stav po pitanju proširenja i praktičnom nam suptilno sugerisao da nam se članstvo ne smeši u bliskoj budućnosti, kao i da još puno treba da se radi i na "domaćem terenu", ali i u samoj Uniji.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron (Foto: predsednik.rs)

Nije tajna da je Makron jedan od najglasnijih zagovornika reforme EU, ali taj koji se protivi njenom daljem širenju bez prethodno obavljenog posla unutar same zajednice. Upravo to nam je gostujući u Beogradu u više navrata napomenuo.

U suštini, poruka je - moraćete još da sačekate za članstvo, a dotle radite na sebi.

A šta je ono što je u prvom redu Srbiju i Crnu Goru, koje su najdalje odmakle na evropskom putu, stavilo na "stend baj"? Šta podrazumeva unutrašnja reforma Unije na kojoj Makorn insistira, i koje su to najvažnije stvari na kojima treba poraditi?

Makron je svoje ideje u martu ove godine predstavio u autorskom tekstu koji je objavilo više evropskih medija. Nova EU, iz njegove vizure, trebalo bi da se oslanja na tri ključne tačke.

Zaštita demokratije

Podsećajući da je evropski model zasnovan na slobodama, među kojima kao prvu izdvaja demokratske slobode, Makron je između redova "prozvao" Rusiju.

Naime, francuski predsednik je naglasio da "demokratske slobode omogućavaju da sami biramo svoje lidere dok druge zemlje pokušavaju da utiču na naše glasove", što je jasna aluzija na više puta iznete oputužbe iz EU za pokušaj mešanja Moskve u izborne procese kako zemalja Unije, tako i onih koje teže ulasku (predsednički izbori u Crnoj Gori, referendum o Bregzitu, referendum o promeni imena Makedonije...).

Makronov predlog je osnivanje Evropske agencije za zaštitu demokratije koja bi, kao je naveo, omogućila svakoj zemlji evropske stručnjake koji bi obezbedili zaštitu izbornog procesa od sajber napada i manipulacija.

U okviru ove mere, on govori i o zabrani finansiranja političkih partija sredstvima iz inostranstva, što je između ostalog protumačeno kao aluzija na navodno rusko finansiranje ultradesničarskog "Nacionalnog fronta" u Francuskoj.

Govoreći o demokratiji, on se dodakao i donošenja pravila o zabrani pozivanja na mržnju i nasilje na internetu.

Zaštita granica i odbrana

Sledeća stavka u Makronovom planu za EU je jedinstvena politika migracije i azila.

- Moramo da mislimo o Šengneskoj zoni. Svi oni koji žele da budu njen deo moraju da poštuju odgovornosti (stroge granične kontrole) i solidarnost (jedinstvena politka azila sa zajedničkim pravilima o prihvatanju i odbijanju). Upravo oko ove teme u Evropi se lome koplja. Migracije i pravo na azil različito se tretiraju, pa pojedine zemlje poput Češke i Mađarske izričito odbijaju da prihate određen broj migranata prema evropskom sistemu kvota, dok sa druge strane, Nemačka se i dalje pridržava politike "otvorenih vrata" koja je omogućila dolazak više od milion tražilaca azila u tu zemlju - naveo je on.

Pored Šengena, Makron naglašava da su EU potrebne zajedničke granične snage i Evropska kancelacija za azil, stroga kontola i evropska solidarnost kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod nadzorom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost. U radu tog tela, koje bi tek tebalo da bude osnovano, prema Makronovoj viziji, učestvovala bi i Velika Britanija.

Kada je reč o odbrani, Makron, jedan od najglasnijih zagovornika osnovanja evropske vojske, ovog puta nije je pominjao.

- Sporazum o odbrani i bezbednosti trebalo bi da definiše naše osnovne obaveze u saradnji sa NATO-om i našim evropskim saveznicima: povećanu potrošnju na odbranu, istinski operativnu klauzulu o uzajamnoj odbrani i Evropski savet za bezbednost da pripremimo naše kolektivne odluke - napisao je Makron.

Ekonomija

Francuski šef države piše da Evropa, kao mesto gde je socijalna zaštita rođena, treba da bude "socijalni štit" za sve radnike, garantujući istu platu za isti posao. Dalje, predlaže uvođenje minimalne plate u EU koja bi, kako je naveo, bila prikladna za svaku zemlju, a o kojoj bi se kolektivno pregovaralo na godišnjem nivou.

Drugi predlog vezan je za ekologiju, jer kako piše Makron, "nećemo moći da pogledamo našoj deci u oči ako ne očistimo i naš klimatski dug".

Da bi taj dug bio očišćen, prema njegovoj viziji, EU treba da uvede nultu emisiju ugljenika do 2050. godine i prepolovi upotrebu pesticida do 2025. godine. Sve to, trebalo bi da finansira nova Evropska banka za klimu.

Takođe, francuski predsednik predlaže i osnovanje Evropskih snaga za bezbednost hrane koje bi trebalo da kontrolišu hranu i spreče uticaj lobija.

Makron imenuje izaslanika za Zapadni Balkan i rešava pitanje Kosova! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA