Najnovije

NEMAČKI GENERAL OPTUŽIO PREDSEDNIKA RUSIJE: “Putin kuje tajni plan da započne rat protiv Evrope dok je svet zaokupljen drugim stvarima”

Rusija kuje tajni plan da započne rat protiv Evrope, dok su Amerika, Evropa i Velika Britanija zaokupljene klimatskim promenama i evropskom imigracionom krizom, upozorava bivši generalni sekretar NATO Horst-Hajnrih Braus.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Prema rečima nemačkog general-potpukovnika u penziji, ruski predsednik Vladimir Putin planira regionalni rat članicama EU njima ispred nosa.

- U vreme kada je naša politčka pažnja usmerena ka klimatskim promenama, migracionoj krizi, krizi EU i mnogim drugim problemima koji traže zajedničko rešenje, Rusija se - ničim izazvana - sprema za regionalne ratove u Evropi, koje nameravaju da okončaju uz pomoć pretnje nuklearnim oružjem - rekao je Braus za nemački "Velt am zontag".

Braus i Joahim Krauze, direktor Instituta za bezbednosnu politiku Univerziteta u Kilu, tvrde da je cilj ruske strategije traženje sukoba sa Zapadom i podrivanje jedinstva zapadne alijanse.

Braus i Krauze smatraju da je Putin svestan toga da bi imao slabe šanse za uspeh u slučaju sukoba protiv NATO, ali da traži "priliku da poveća nadmoć putem regionalnog sukoba u Evropi".

Braus i Krauze tvrde da bi u slučaju oružanog sukoba, Rusija mogla da pokuša da izvrši "iznenadni napad ograničenih razmera, oslanjajući se na nuklearne pretnje, pre nego što NATO stigne efikasno da odgovori".

Vojne stručnjake dodatno brine činjenica da Rusija nastavlja da naoružava vojsku supersoničnim i hipersoničnim raketama.

Sjedinjene Države se takođe suočavaju sa pozivima da se razoružaju u trenutku kada su tenzije između dve velike sile dostigle tačku ključanja.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je duboko zabrinuta zbog nove trke naoružanja.

- Uspešnost Sporazuma o kontroli naoružanja, razoružavanju i ne-širenju oružja za masovno uništavanje zahteva njegovu punu primenu. Hitno zahtevamo od Moskve da nađe efikasno rešenje, koje će otkloniti sumnje u vezi sa razvojem rakete 9M729 - rekla je ona.

Trampov kandidat za sekretara odbrane bi da sruši dil Putina i Erdogana! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA