Najnovije

NEMCI DEMANTOVALI DA GRADE FABRIKU U TURSKOJ: Srbija još u igri za "Folksvagen"?

Iako su mediji proteklih dana objavili da je nemački automobilski gigant "Folksvagen" odlučio da novu proizvodnu fabriku gradi u Turskoj, a da su Srbija i Bugarska kao moguće opcije definitivno otpale, iz kompanije su demantovali tu informaciju.

Fabrika "Folksvagen" (Foto: Jutjub)

Odluku o tome gde će graditi fabriku još uvek, kažu, nisu doneli, pa domaći stručnjaci cene da za nas još uvek ima nade da taj veliki proizvođač automobila ipak dođe u našu zemlju, pogotovu u svetlu uvođenja sankcija EU Turskoj, zbog čega nije realno očekivati da će proizvođač iz zemlje članice Unije investirati u državi koja je kažnjena zbog nepoštovanja propisa EU.

Da nemačka kompanija još nije definitivno odlučila gde će graditi fabriku, potvrdila je Lesli Botke, portparolka za proizvodnju i prodaju u "Folksvagenu".

- U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi. Napravili smo uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima. Konačna odluka biće doneta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo dati detalje o pojedinim lokacijama - rekla je ona.

Minulog vikenda, povodom vesti da je izbor pao na Tursku, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao još tada da to nije konačna odluka, ali i ukazao da Turska ima 80 miliona stanovnika, što je njena velika prednost.

Ipak, domaći ekonomisti ne odbacuju mogućnost da i Srbija bude konačan izbor i to iz nekoliko razloga. Tako ekonomista Mlađen Kovačević kaže da nije potpuno izgubljena vera da će "Folksvagen" doći u Srbiju.

- Ono zbog čega je za njih Srbija atraktivna je naš dobar odnos sa Rusijom i sporazum sa zemljama sa Dalekog istoka. To bi mogao biti jedan od glavnih motiva da se opredele da dođu kod nas. S druge strane, i Turska ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, te je zaista neizvesno za koju zemlju će se odlučiti. Ukoliko se odluče za nas, to bi bilo jako važno jer je u pitanju velika kompanija i ona bi indirektno uticala da i mnoge druge kompanije razmotre dolazak kod nas - rekao je Kovačević.

Ministri spoljnih poslova EU su pojačali pritisak na Tursku uvodeći joj neke sankcije zbog traženja gasa u vodama koje potpadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, člana EU. Ministri su suspendovali i razgovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i najavili da će od Evropske investicione banke zatražiti da "preispita" pozajmice Ankari.

Brisel namerava da smanji i finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu i uvede dodatne "ciljane mere" da bi se kaznila Ankara, koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

No, stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ne vidi da je Srbija konkurentna u ovoj priči. On smatra da čak ni sankcije koje je EU uvela Turskoj ne mogu na duži rok da budu otežavajuća okolnost.

- Od samog početka problem donošenja odluke o lokaciji fabrike "Folksvagena" je bio više strateški u smislu odnosa Nemačke i Turske jer su obe zemlje u relativno hladnim odnosima već duže od 30 godina - zaključuje Bušatlija.

Srbija izvisila, Folksvagen izabrao Tursku? Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA