Najnovije

NEPOPRAVLJIVA ŠTETA U ODNOSIMA: Turska poziva SAD da isprave „grešku“ i da je vrate u program aviona F-35

Turska je okarakterisala odluku SAD-a da je izbace iz programa aviona F-35, kao odgovor na to što je Ankara kupila ruske PVO sisteme S-400, kao grešku koja će prouzrokovati trajnu štetu američko-turskim odnosima.

F-35 (Foto: Jutjub)

"Ovaj jednostrani korak nije kompatibilan sa duhom savezništva i ne oslanja se na nikakvo legitimno opravdanje", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske, nakon što je Bela kuća zvanično izbacila Tursku iz programa aviona pete generacije.

"Pozivamo Sjedinjene američke Države da isprave ovu grešku koja će izazvati nepopravljivu štetu našim strateškim odnosima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je odbacilo kao “pogrešne” tvrdnje Amerikanaca da će isporuka ruskog PVO sistema, koja je počela prošle nedelje, ugroziti bezbednost aviona F-35 i NATO-a.

Svi pokušaji Ankare da dopre do Vašingtona u nadi da se pitanje reši mirno, ostali su bez sluha, a SAD nisu pokazale nikakav interes za osnivanje radne grupe u okviru NATO-a, navodi se u saopštenju.

Ovaj nedostatak spremnosti za pregovaranje je "najočitiji indikator predrasuda na američkoj strani i nedostatak volje da se to pitanje reši u dobroj veri".

Nakon što je više puta zapretio da će Turska biti uklonjena iz programa F-35, ako bude nastavila s kupovinom S-400, Vašington je upravo to učinio, navodeći zabrinutost da se ruska tehnologija može koristiti za dobijanje obaveštajnih podataka o “naprednim mogućnostima aviona” . ”

Isključujući Tursku iz programa, SAD su saopštile da bi još uvek mogla biti vraćena u program F-35, ako se reši ruskih sistema, a što je turska vlada odbacila. Štaviše, Ankara je nagovestila da bi želela da ide mnogo dalje, odnosno u “zajedničku proizvodnju oružja” s Moskvom.

Nemački general optužio Putina za rat! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA