Najnovije

RUSKI EKSPERT ODBRUSIO AMERIMA: Jednim tekstom dokazao laži velike kompanije! Pa neka probaju da kažu nešto na to!

Tekst američke kompanije Stratfor je obična izmišljotina koja je napisana ili iz neznanja ili svesnog omalovažavanja borbenih mogućnosti ruskog PVO sistema“- rekao je za internet portal "Vzgljad" general Aleksandar Gorkov. Tako je on ocenio istraživanje američke kompanije za analitiku Stratfor, koja je utvrdila da je ruski PVO sistem S-400 „Trijumf“ veoma ranjiv kada dejstvuje izvan integrisanog sistema PRO, kao i da ima malu efikasnost protiv niskoletećih ciljeva kao što su krstareće rakete.

S-400 (Foto: RIA)

„U okviru kompleksa S-400 se nalazi samostalni komandni punkt sa autonomnom opremom za određivanje cilja (lokatorom) kao i vatrena sredstva, koja takođe imaju autonomne uređaje vazdušnog osmatranja koji otkrivaju ciljeve na svim visinama“- rekao je general Aleksandar Gorkov, bivši Načelnik vojske PVO u okviru VVS Rusije koji je obavljao ovu važnu funkciju u periodu 2000-2008 godina. „Sistem može da radi u formacijskom skupu koji se sastoji od komandog punkta i tri-četiri vatrene jedinice. Vatrena sredstva diviziona pak mogu da dejstvuju i potpuno samostalno usmerivši se na pokrivanje pojedinih zona koji u taktičkom smislu mogu biti interesantne za neprijatelja“- odgovarajući na navode američke analitičke agencije Stratfor.

Ekspert je tom prilikom posebno naglasio visoku autonomnost dejstva raketnog PVO sistema S-400 „Trijumf“, pojasnivši da kompleks poseduje više nego dovoljne sposobnosti za borbu, kako na malim, tako i na srednjim i velikim visinama.

Analitika američke kompanije Stratfor je objavila tekst u kome se navode slabe tačke ruskog PVO sistema S-400 „Trijumf“. Konkretno, američki eksperti su uvereni da ovi sistemi mogu postati veoma ranjivi ako se upotrebljavaju izvan uvezanog sistema protivraketne odbrane (sistem PVO,  u kome su sve jedinice povezane jedna sa drugom, i u kome stalno razmenjuju informacije). Takođe, američka kompanija Stratfor ukazuje na veoma nisku efikasnost sistema S-400 kada su u pitanju rakete koje koriste nisku trajektoriju leta.

„Šta američki analitičari imaju u vidu kada spominju izraz „ranjivost“? Naravno da svaki PVO sistem ima određen stepen ranjivosti. Samo kada se to procenjuje, gleda se koliko je veliki taj stepen. U slučaju sistema S-400, ukoliko neprijatelj uspe da lansira 150 raketa klase vazduh-zemlja, onda će sigurno jedna od njih pogoditi svoju metu“- konstatovao je ruski general.

Što se tiče meta koje lete na izuzetno malim visinama >50 metara (kao što su krstareće rakete) i ovde je sistem S-400 više nego efikasan, napomenuo je vojni ekspert.

„Prethodna generacije raketnih PVO sistema velikog dometa S-300 je u svojoj tehničko-taktičkoj specifikaciji imale precizne brojke kada je u pitanju borba protiv krstrarećih raketa čija se trajektorija nalazi na visini od 50 metara. Ovaj raketni sistem je sa jednom raketom imao verovatnoću obaranja od 70%, a sa dve – 90% uspešnosti“- rekao je Gorkov. „Što se tiče sistema S-400 verovatnoća uništenja ovakvog cilja sa jednom raketom je daleko veća nego kod sistema S-400. Dakle, zaključci američkih analitičara su ili plod neznanja ili svesni pokušaj da se veštački umanje borbene sposobnosti ruskog raketnog sistema S-400. Bolje im je da malo više obrate pažnju svoj sistem Patriot, koji ima neuporedivo slabije mogućnosti u odnosu na ruski S-400“- kategoričan je ruski general.

Zbog čega svet nikada nije bio bliži novom ratu, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA