Najnovije

SAD ZNAJU DA NIJE PROBLEM U BEOGRADU, VEĆ U PRIŠTINI: Dačić u Vašingtonu razgovarao sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost!

Sjedinjene Američke Države ne smatraju da je pitanje Kosova završeno, nego misle da treba da se postigne dogovor koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, a to je naravno i naša pozicija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle razgovora sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost DŽonom Boltonom u Vašingtonu.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton (Foto: jutjub)

“Bolton je govorio da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja, mi smo spremni da učestvujemo u dijalogu, ali neko treba da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.” - rekao je Dačić.

Bez obzira što neki naši ljudi misle da se pozicija SAD prema Kosovu nije dovoljno promenila, što bismo mi voleli da je ona principijelno drugačija što se tiče nezavisnosti Kosova, mi to ne možemo da promenimo, ali se ipak nešto promenilo, kazao je šef diplomatije.

“Ono što se promenilo to je da SAD više ne prate taj, kako je Bolton rekao, autopilot spoljne politike od pre 20, 30 godina i da grade kreativan pristup da se nađe kompromisno rešenje.” - naglasio je Dačić.

Dačić, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda koja se održava u Vašingtonu, ocenio je da je značajno što je do sastanka sa Boltonom došlo zato što, kako kaže, nije primao druge ministre koji su došli u Vašington, već samo one koji su od značaja za neke prioritete američke spoljne politike, što potvrđuje da je pronalazezenje kompromisnog rešenja za KiM visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsednika.

“Sastanak je bio izuzetno koristan, razmenili smo mišljenje o blokadi dijaloga gde oni znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini i da će pokušati da učine sve što mogu da se taj dijalog odblokira.” - rekao je Dačić.

Za nas je, kako je dodao, to veoma bitno zato što mi smatramo da treba da budu ukinute takse da bi došlo do nastavka dijaloga: "Oni smatraju da bi pronalaženje kompromisnog rešenja bilo od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim se nalazi visoko na liniji spoljnopolitičkih prioriteta SAD".

Dačić je kazao da su tokom razgovora sa Boltonom za Srbiju izrečene pozitivne ocene o onome što Srbija radi.

Zbog čega su Šiptari ponovo upali u Srbiju, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA