Najnovije

HOLANDSKI VOJNICI ODGOVORNI SU ZA SMRT 350 SREBRENIČANA: Isterali su ih iz baze pravo u smrt!

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija delimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji.

Srebrenica (Foto: Jutjub)

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost isterani su iz baze holandskog bataljona UN 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

Reč je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u Srebrenici na zaključak po žalbi iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine, prenosi klix. ba.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana "30 odsto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi preživeli i da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Tom odlukom Holandija je bila oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija mora da ispati odštetu porodicama žrtava, dok iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

Vlada Holandije: Prihvatamo odluku suda

Holandska vlada saopštila je danas da prihvata odluku Vrhovnog suda Kraljevine Holandije da je ta zemlja delimično odgovorna za smrt 350 muslimana 1995. godine na području Opštine Srebrenica, u Bosni i Hercegovini.

"Vlada prihvata odluku Vrhovnog suda. Država time prihvata za štetu kako je odredio Vrhovni sud", navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Bošnjaci nezadovoljni odlukom o delimičnoj krivici Holandije

Preživele žrtve zločina u Srebrenici, porodice stradalih i predstavnici udruzenja žrtava nezadovoljni su današnjom presudom Vhovnog suda u Holandiji, koji je odlučio da je ta zemlja delimično odgovorna za smrt 350 muslimana, jula 995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Za njih je današnja presuda neprihvatljiva i najavljuju nastavak utvrđivanja odgovornosti Holandije pred međuarodnim sudovima.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, nije krio nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda Kraljevine Holandije koji je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija samo delimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.

Duraković je za portal Kliks kazao da delimična odgovornost za smrt ne postoji i ističe da Holandija ne može reći da je jednim delom odgovorna za smrt Srebreničana, a drugim da nije i da ova današnja odluka nije nikakva satisfakcija za porodice žrtava.

"Današnja odluka je jedan vid ismevanja žrtava, ali je ujedno i poruka međunarodne zajednice da se ograđuje od odgovornosti za ono što se desilo u zaštićenoj zoni UN-a. Kada je Holandija optuživana za odgovornost za počinjeni genocid, ona se pozvala na imunitet kao članica UN-a. Ja sam zaista očekivao ovakvu presudu jer svet, posebno Holandija, čiji je bataljon bio ovde, nije spreman da preuzme odgovornost", rekao je Duraković.

Pročitajte OVDE kakva je to senzacija na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA