Najnovije

MUČNA ISPOVEST UDOVICE SIRIJSKOG DŽIHADISTE: Želim da se vratim kući na Kosovo! Ovde nema hrane, vode...

Edina iz Prištine pre tri godine pridružila se svom suprugu u Siriji, koji je tamo otišao da se pridruži militantnoj grupi takozvane Islamske države. Sada, nakon njegove smrti, ona želi da se vrati na Kosmet.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Edina govori o teškim uslovima u kampu Al-Nisa u Siriji. Kaže da tamo nije jedina žena sa Kosova ili iz regiona.

“Ovo mesto, kamp u koji smo došli nakon što su nas pustili iz zatvora, zove se Al-Nisa, Koban. Ovde je još jedna sestra Albanka, jedna sestra iz Makedonije sa svojom ćerkom i unukom, i ja sa Kosova. Uslovi su veoma loši, jako, živi užas. Ostavili su u kampovima i 100 ranjenih. Nema ni hrane, nema ni dovoljno vode. Daju nam vruću vodu da pijemo“, ispričala je Edina.

Ona i ostale žene sa Kosmeta i Albanije čekaju da se vrate svojim kućama. Edina, međutim, kaže da ih do sada niko iz prištinskih institucija nije kontaktirao po tom pitanju.

“Pre nedelju dana sam izašla iz zatvora. Bila sam u Kobanu, u podzemnom zatvoru. Sada mi se pružila mogućnost da razgovaram sa vama. Do sada nismo imali nikakve kontakte“, kazala je, a onda je prekinula razgovor zbog straha da je neko ne čuje.

„Bolje je da prekinem. Toliko, ne mogu da govorim više. Halalite mi (oprostite)“, kazala je.

Krajem aprila meseca, Kosovo je vratilo 110 građana iz Sirije, od kojih su četvorica bili strani borci, te 32 žene i 74 dece. Tada je najavljeno da će Kosovo raditi na povratku i ostalih svojih građana koji se nalaze u Siriji.

Trenutno još uvek ne postoji plan o njihovom povratku, dok nacionalni koordinator za sprečavanje nasilnog ekstremizma, Fatos Makoli, kaže da se trenutno radi na rehabilitaciji i reintegraciji osoba koje su se vratile iz Sirije.

“U konfliktnim zonama se nalazi još jedan broj državljana Kosova i Vlada i institucije Kosova će doneti odluke i mere u skladu sa okolnostima i mogućnostima“, kazao je Makoli.

Špat Baljaj iz kosovskog Centra za bezbednosne studije izjavio je za RSE da Kosovo treba da vrati sve svoje građane, ali upozoravaju da strani borci koji se nalaze po zatvorima u Siriji mogu da predstavljaju opasnost po kosovsko društvo.

„Treba da se vrate organizovano i oni koji su ostali u Siriji. Problem je međutim što se tamo nalazi mnogo boraca koji mogu da predstavljaju opasnost po kosovsko društvo. Bili su u ratnim zonama i, potencijalno, bili su izloženi nasilju i različitim traumama, i to može doprineti da budu opasni“, kazao je Baljaj.

Inače, više od 400 građana sa Kosmeta je u poslednjih sedam godina otišlo je za Siriju i Irak kako bi se borili na strani militantne grupe Islamska država. Više od 70 ih je ubijeno.

Kosovo je 2015. izradilo zakon koji kažnjava učešće u stranim ratovima i za to predviđa zatvorsku kaznu i do 15 godina.

Pročitajte OVDE kakva je trenutna situacija u Siriji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA