Najnovije

NOVI UDAR NA AMFILOHIJA: Crnogorski ministar tvrdi da se SPC plaši gubitka monopola!

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da se Srpska pravoslavna crkva protivi donošenju novog Zakona o verskim slobodama zato što se, kako je rekao, "plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima".

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (Foto: Jutjub)

Učestvovali ste ovde u Vašingtonu na skupu posvećenom verskim slobodama. U Crnoj Gori se trenutno vodi polemika između vlasti i Srpske pravoslavne crkve….. Šta je suština spora dve strane?

“Radi se o donošenju novog Zakona o verskim slobodama koji konačno menja rešenja iz sedamdesetih godina prošlog veka i socijalističkog perioda. Zakon je naišao na prihvatanje svih verskih zajednica u Crnoj Gori osim Srpske pravoslavne crkve. Oni naročito potenciraju pitanje imovine. Međutim, nacrt toga zakona naišao je na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije uz određenje predloge. Moram da kažem, jer sam i sam član tog tela, da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima. Ili pak koji bi mogao biti oboren pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ozbiljni ljudi su se time bavili. I mislim da nema opasnosti koje potencira Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori”, rekao je Darmanović i nastavio:

“Mislim da je nešto drugo posredi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona. Radi se o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu. Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je Srpska pravoslavna crkva a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen.

Kako međutim ovo utiče na odnose Srbije i Crne Gore i kako će uticati?

“Na naše odnose neće posebno uticati – sem ukoliko ne bude dodatnih problema između SPC i crnogorske države”.

Da li se to pitanje politizuje?

“Srpska pravoslavna crkva je pre svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda verski. Ali mislim da i crkveni velikodostojnici shvataju da neće biti onoga o čemu oni govore. Da je to prilično isforsirano. Da će se dijalog vratiti u neke racionalnije okvire.

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazuje da je opala podrška građana članstvu u EU, kao i nizak nivo poverenja u Skupštinu, Vladu i predsednika države? Sa druge strane cifre ukazuju na visoko poverenje građana u vojsku i Srpsku pravoslavnu crkvu? Imate li utisak da vlast gubi popularnost i zbog čega je to tako?

“Istraživanja javnog mnjenja se vrše često. I ti usponi i padovi su tipični. Zavisi od perioda u kom se istraživanja vrše. Pitanje je kakvi će se trendovi zadržati. Padova i uspona je za sve institucije uvek bilo. Istina vojska I SPC su uvek držali visok nivo poverenja u narodu. Ovde je mnogo važnije to, što ste vi nazvali, opadanje poverenja u Evropsku uniju… Ali i ono može biti konjukturno – vrlo brzo se može vratiti. Možda je neuspeh u politici proširenja u 2019. godini, zatim neki stavovi koji se mogu čuti od najviših predstavnika Evropske unije (čelnika država EU o tome da će proširenje biti odloženo do reforme Unije) otvaraju pitanje ne samo među polittičarima, nego i građanima na Zapadnom Balkanu o čemu se tu zapravo radi. Nakon svega što je urađeno između Grčke i Severne Makedonije ona još nije dobila poziv. Crna Gora nije otvorila poslednje poglavlje iako se radi o stvari koja je više tehničke prirode… Srbija je otvorila samo jedno. Postoji jedan zastoj u 2019. godini i mislim da je ovakva reakcija građana očekivana. Isto kao što će biti očekivana u prilog proširenju ukoliko se ovaj trend promeni”, istakao je Darmanović.

Pročitajte OVDE kako je američki general udario na SPC.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA