Najnovije

CRNA GORA "NOVO KOSOVO"! Novi talas užasa našeg naroda: Akcija crnogorske vojske! Počela velika čistka! Proteruju Srbe!

Talas diskriminacije srpskog naroda, u režiji aktuelnog crnogorskog režima, sad se preselio na oružane snage. Penzionisanje i niže plate – kazne za iznošenje „prosrpskih stavova“.

Vojska Crne Gore (Foto: jutjub)

Cpnogorski režim, čiju bazu čine DPS i stranke manjina, sprovodi tihu čistku oficira, podoficira i vojnika srpske nacionalnosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Pripadnici oružanih snaga u ovoj državi koji su rođeni u Srbiji, kao i svi koji se izjašnjavaju kao Srbi, izloženi su pritiscima, progonu, pretnjama penzijama i otkazima.

Prema našim informacijama, ovim metodama su bili zaprepašćeni čak i komandanti NATO, koji su Podgoricu upozorili da je ova vrsta segregacije nedopustiva u ovoj vojnoj organizaciji.

Novi talas antisrpskog šovinizma režima u Podgorici, posle Crkve, prosvete i diskriminacije na radnim mestima, prelio se i na sistem odbrane. Kako saznajemo, u okviru Ministarstva odbrane Crne Gore formirana je neformalna kategorija tzv. potrebnog viška, u koju su svrstani pripadnici vojske rođeni u Srbiji, kao i svi prosrpski raspoloženi vojnici i oficiri koji ne ispunjavaju uslove za penzionisanje, a za njih ne postoji mesto u formaciji.

„Oni su izloženi velikom pritisku da slepo slede zvaničnu crnogorsku politiku, jer se angažuju samo ‘po ukazanim potrebama’“, objašnjava sagovornik Novosti iz vojnog vrha Crne Gore. „U slučaju iznošenja bilo kakvog drugačijeg, a posebno prosrpskog stava, u svakom trenutku im preti raskid ugovora. Ministarstvo odbrane često šalje u penziju ljude iz ove kategorije, a kao metod osvete, prethodno ih postavlja na niža formacijska mesta, zbog kojih dobijaju niže iznose penzija.

O razmerama antisrpske histerije u najmlađoj evropskoj državi i članici NATO svedoče i istupi zamenika komandanta Mornarice Crne Gore, kapetana fregate Jonuza Jusufa, koji se ne usteže ni od otvorenih pretnji svim kolegama naklonjenim Srbiji.

„Ni za koga ko srbuje i šešeljuje neće biti mesta u Vojsci Crne Gore. Neka znaju da za njih neće biti napredovanja, niti upućivanja u multinacionalne operacije“, rekao je nedavno Jusuf na jednom od sastanaka.

Oružane snage Crne Gore, kako prenosi naš izvor, pored diciplinovanja u „montenegrinstvu“, neformalno utiču na oficire i vojnike srpskog porekla da samoinicijativno napuste vojnu službu, pri čemu zloupotrebljavaju njihova nerešena statusna pitanja, probleme sa izdavanjem dokumenata…

Režimski šovinizam, kao i isprva tiha, a zatim sve otvorenija segregacija Srba, sve je češće kamen o koji se sapliću odnosi između Beograda i Podgorice.

Iz „srpske Sparte“ sve glasnije se ukazuje na sistemsku diskriminaciju u zapošljavanju, posebno u javnom sektoru, građanskim obavezama, korišćenju jezika i pisma…

Najveći problem Srbima u Crnoj Gori, međutim, predstavlja proklamovana ideologija „montenegrinstva“, koja podrazumeva slepu podršku aktuelnoj vlasti, svaki otklon od Srbije i kritika NATO, negovanje izuzetno bliskih odnosa sa Prištinom, Tiranom, Zagrebom…

“Svi ovi primeri svedoče o pravoj prirodi Đukanovićevog autokratskog režima“, kaže univerzitetski profesor Dejan Mirović.

Najveći problem Srbima u Crnoj Gori, međutim, predstavlja proklamovana ideologija „montenegrinstva“, koja podrazumeva slepu podršku aktuelnoj vlasti

„Ucene, pritisci, manipulacije i političke i naučne zloupotrebe sastavni su deo duha aktuelne crnogorske politike. Režim suočen sa padom popularnosti, a sa istrošenim resursima evroatlantskih ideja, pojačava pritisak na sve koji se ne uklapaju u opšti koncept, čak i u oružanim snagama.

Mirović ukazuje da bi politički položaj srpskog naroda u Crnoj Gori trebalo da bude tema za razmišljanje i u Beogradu, koji ima obavezu da uzme u zaštitu svoj narod.

Analize o poštovanju prava srpskog naroda u Crnoj Gori daju izuzetno lošu sliku. Iako su Srbi trećina ukupnog stanovništva, njihov procenat na radnim mestima u javnoj upravi je ispod sedam odsto. Srpski narod „zakucan“ je na nivou lokalne samouprave i uopšte nema pristup rukovodećim javnim funkcijama. Mitropolija crnogorsko-primorska, kao organski deo SPC, neprekidno je na meti režimskih napada, a isto važi i za ćiriličko pismo, koje je gotovo proterano.

Šovinističke strasti posebno se raspaljuju u izbornim godinama, a teži se i marginalizaciji Srba u sferi kulture, informisanja i umetnosti. Podizanje zastave Crne Gore na jarbol u sedištu NATO u Briselu bio je znak i za tiho čišćenje Srba i iz oružanih snaga.

“Svi vojnici koji su bili angažovani pod ugovorom, a nacionalno se izjašnjavali kao Srbi ili opozicionari, ostali su bez posla u Vojsci Crne Gore. To se dešava u profesinalnoj vojsci, koja je nedavno uvela mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka. Misle li nadležni da će se iko od Srba prijaviti da dobrovoljno služi vojni rok? To više nije Vojska Crne Gore, nego crnogorska vojska”, upozorava i narodni poslanik crnogorskog parlamenta Strahinja Bulajić.

Gori od manjina

Ppava Srba u Crnoj Gori su na najnižem nivou od 2006. godine – navedeno je u poslednjem izveštaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu, koji svake godine objavljuje Napredni klub. U ovoj publikaciji se navodi niz metoda marginalizacije naših sunarodnika, ali i konstatuje da šovinizam crnogorske vlasti Srbima ne dozvoljava čak ni prava na koja računaju pripadnici nacionalne manjine.

Srbije nema ni na ekranu

Gorka šala da se u zvaničnoj Crnoj Gori može lakše sresti kineski nego srpski jezik puni smisao dobila je u crnogorskim oružanim snagama. Ćirilica je odavno proterana iz zvanične korespondencije, ali tu nije kraj. Ministarstvo odbrane je za izradu zvaničnih dokumenata u Vojsci Crne Gore sistemski zabranilo upotrebu kodnog rasporeda „Latinica-Srbija“ na računarima i naložilo obavezno korišćenje opcije „Latinica-Hrvatska“.

Da li pada Milova vlast, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA